1

Jedinstvena čokoladna torta koja će zaseniti sve ostale koje ste ikada probali

Ova poslastica će vam postati omiljena čim je probate

torta, čokoladna torta
Foto-ilustracija: pixabay

Čokoladna torta koja ostavlja trag u vašem srcu će postati omiljena poslastica vaših ukućana, ali i gostiju. Ovaj dezert bukvalno obara s nogu.

Čokolada i spolja i izunutra je nešto što ste definitivno uvek želeli da probate, a nije tako teško napraviti ovu poslasticu.

Evo kako to da uradite.

Sastojci:

Za koru:

- 400 g šećera,

- 220 g brašna,

- 120 g kakaoa,

Foto-ilustracija: Nomadic Lass / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

- 2 kažike sode bikarbone,

- 1 kašika praška za pecivo,

- 1 kašika soli,

- 2 jajeta,

- šolja topljenog maslaca,

- šolja prokuvane vode,

- 150 g ulja,

- 1 kašika vanilinog ekstrakta.

Foto: Pixabay.com

Za preliv:

- 4 kockice putera,

- 500 g šećera u prahu,

- 250 g kakaoa,

- 100 ml kisele pavlake,

- 100 ml vruće vode,

- 2 kašike vanilinog ekstrakta,

- prstohvat morske soli,

- 275 g crne čokolade.

Foto: Pixabay.com

Priprema:

- Zagrejte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Stavite pek papir u tepsiju za pečenje i podmašite dno puterom. U većoj vangli pomešajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo. Mešajte dok se potpuno ne sjedini. Dodajte jaja, maslac, vodu, ulje, vanilu i mutite mikserom dok ne dobijete kremastu smesu.

Sipajte u tepsiju i pecite 35-40 minuta. Kada kora bude gotova, odvpjte je sa strane da se ohladi. Za to vreme možete da pripremate preliv. Izmiksajte puter i dodajte šećer i prahu i kakao, pa sve dobro promešajte. Dodajte i kiselu pavlaku, vruću vodu, vanilu, so i mešajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte svemu rastopljenu crnu čokoladu i mešajte dalje. Kada i preliv bude gotov, možete koru da podelite na dva jednaka dela, tako što ćete je horizontalno iseći. Dodajte preliva na pravu koru, a zatim na sve spustite drugi deo kore. Celu tortu pospite prelivom i stavite u frižider da se stegne.

Posle dva sata možete da je poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs / loveandoliveoil.com)

Tagovi: čokolada za kuvanje, desert, dezert, Poslastica, torta

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • Ј
    Јаца

    Скоро кило шећера?! Мора да се шалите.

/
<% galerijaAlt  %>