≫ 

Aplikacije na telefonu prodaju vašu lokaciju - evo kako da to sprečite

Od trenutka kada upalite telefon, neko vas prati

  • 3
Mapa, Telefon, Smartfon, Google Maps, Mape, Android

Foto: PIxabay.com

Poznato je da je moguće da jeftine mobilne reklame mogu da vas špijuniraju preko telefona. Međutim, izveštaj New York Timesa sada upozorava da aplikacije takođe sakupljaju i prodaju precizne i detaljne lokacije na kojima ste bili, i to bez vašeg znanja.

Najmanje 75 kompanija prima podatke, koji mogu da odrede vašu lokaciju sa preciznošću od svega nekoliko metara, od korisnika koji su svojim aplikacijama omogućili da koriste lokacijske servise.

Ovi podaci korste se kako bi se skrojile posebne reklame za pojedince, kao i lokacijski određene prodaje.

U pitanju je tržište koje vredi preko 20 milijardi dolara.

Foto: Pixabay.com

Informacije su tehnički anonimne i prodaju se bez imena korisnika, ali Times je i dalje mogao da identifikuje određene korisnike na osnovu lokacija koje su posećivali.

Prozor koji vam iskače u vezi sa aktiviranjem lokacijskih servisa vam ne govori da oni mogu biti prodati ako aplikaciji dozvoli da ih koristi.

Ova upozorenja su uglavnom duboko zakopana u pravilima korišćenja aplikacije, koja su već sama po sebi dugačka i nedovoljno jasna.

Do sada je utvrđeno da preko 1.000 aplikacija poseduje kod za deljnje ovih podataka. Među njima je 1.200 za Android i 200 za iOS.

U slučaju da ne želite da vas bilo ko prati, onda je dovoljno da aplikaciji uskratite pristup vašim lokacijskim servisima u podešavanjima telefona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    11. decembar 2018 | 18:54

    Ceneci koliko je tehnologija napredovala,i da nas lociraju u 2 metra,sutra mozemo ocekivati da nas pogadjaju pametnim bombama pravo u android.Dostavite nam sve vrste zastite od lociranja.I ne samo zbog bombi.Mozda sam se izlupetao,ali ko zna..

  • Braca

    15. decembar 2018 | 08:16

    Moze i drugacije da se spreci,instaliranjem VPN servisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA