Odmah obrišite Internet Explorer sa svog kompjutera, pa čak i ako ga ne koristite, jer hakeri mogu da vam ukradu sve podatke

Dovoljno je samo da je Internet Explorer instaliran na vašem kompjuteru

  • 4

Napokon ste prestali da koristite Internet Explorer? Dobro, ali čini se da je došlo vreme da ga potpuno obrišete sa vašeg kompjutera.

Bezbednosni istraživač Džon Pejdž otkrio je veliku manu u Internet Exploreru koja hakerima dozvoljava da kradu Windows podatke.

Ali to nije sve, najluđi deo leži u činjenici da uopšte ne morate da otvorite ovaj brauzer kako bi neko eksploatisao ovu manu.

Sve što je potrebno jeste da na kompjuteru imate Internet Explorer.

Foto: freeimages.com/sqback

Hakeri ovu ranjivost mogu da iskoriste korišćenjem .MHT fajlova. U pitanju je format koji Explorer koristi za svoje web arhive.

Mnogi drugi brauzeri ne koriste ovaj format, pa kada kompjuter proba da mu pristupi, on automatski otvara Explorer,

A kako bi hakeri dobili pristup vašem kompjuteru, dovoljno je saom da otvorite neki attachemtn iz mejla ili bilo kog drugog servisa za prenos podataka.

Ova mana testirana je korišćenjem najnovije verzije Internet Explorer, IE 11, a pogađa i Windows 7 i 10 korisnike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пеђа РС

    18. april 2019 | 09:57

    Ко успије да обрише Explorer тај је цар!

  • Leo

    15. april 2019 | 12:19

    Meni je crko kompjuter crkla mi maticna ploca. Tako da neka kradu sta hoce... Meni je sad bitniji mobilni jer ce mi crkne ovaj nego kompjuter i pretrazivac

  • compjuteras

    16. april 2019 | 11:22

    napad XXE, XML External Entity na internet explorer preko MHTa se desava tek kada korisnik intenzionalno na svom kompjuteru sam otvori i aktivira file .MHT koji su hackeri prethodno pripremili za napad. Znaci ako ga ne primite na svoj komputer i ne otvorite nece se desiti apsolutno nista. Apsolutno nije tacno da ce se hackovanje desiti i ako nista ne radite. Zamislite slucaj da komp nije prikljucen na internetu i da nema druge mogucnosti da primi inficiran file i vi mu kazete da ce svakako da ga hackuju jer ima explorer

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA