≫ 

Evo šta ćete sve izgubiti ako koristite Android telefon koji Google ne podržava

Moguće je koristiti ovakav telefon, ali to zahteva puno truda

  • 0

Googleov Android je otvoren softverski proizvod, što znači da je besplatan i svako može da ga koristi i modifikuje.

Iako Google ima određenu kontrolu kroz Google Services Framework, svaki proizvođač može da uzme najnoviju otvorenu verziju i koristi je.

Međutim, šta se desi kada telefon nema Google Framework?

Goole Services Framework je paket aplikacija i API-ja koji su tesno integrisani sa Android operativnim sistemom i sinhroniyacijom Google naloga.

U slučaju da vas ne zanimaju Google aplikacije, i dalje morate da brinete o API-ju.

Primera radi, postoji nešto što se zove Firebase Cloud Messaging. U pitanju je besplatna platforma koja radi isključivo na Google Frameworku i koju koristi veliki broj aplikacija za puš notifikacije.

Android

Foto: Pixabay.com/Novi Androdi donosi kontrolu uz pomoć pokreta šake

U osnovi, to koriste developeri koji žele da naprave čet aplikaciju, mejl aplikaciju ili bilo kakav drugi softver koji se oslanja na notifikacije.

Takođe, gube se bilo kakve mogućnost sinhronizacije - kontakti, kalendar, bekapovi. Za svaki od ovih stvari je potrebno pronaći zamensku aplikaciju.

Goolge Play Games platforma je takođe vezana za Framework. Bez njega, ne možete da se ulogujete u igre koje su razvijene kako biradile sa nalozima igrača.

Camera 2 API je takođe važna stvar. Proizvođači telefona mogu da naprave sopstvenu aplikaciju za kameru i izbegnu oslanjanje na ovaj API. Međutim, developeri aplikacija kao što su Snapchat, Instagram i Facebook se isključivo oslanjaju na Camera API 2 za rad njihovih kamera u aplikaciji.

Tako da bi takođe izgubili i sve one AR efekte i filtere u ovim aplikacijama.

Location Services - alat koji aplikacije koriste kako bi odredile vašu lokaciju uz pomoć GPS-a u telefonu - bi takođe bio obogaljen.

To znači da bi navigacija radila veoma loše, ili uopšte ne bi radila.

Da li postoje alternative

Google, Android, Telefon, Smartfon

Foto: Pixabay.com

Postoje neke alternativne opcije koje mogu da koriste ljudi koji imaju uređaje bez Googleovih servisa.

Stvari kao što su Yalp Store i APLMirror, koje vam dozvoljavaju da skinete aplikacije u njihovom .apk obliku i instalirate ih ručno, mogu da vam pomognu da zamenite neke od API-ja koji si vam potrebni da teleofnu vratite funkcionalnost.

Drugim rečima, ako planirate da koristite Android telefon "bez Googlea", to će vam oduzeti vremena kao još jedna posao. Moraćete da tražite brojna rešenja za sve probleme na koje ćete naići, ručno apdejtujete aplikacije, pa čak se i odreknete nekih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA