• 5

Mark Zakerberg tvrdi da su najveći neprijatelj slobode na internetu Kina i TikTok

U slučaju da vam to do sada nije bilo jasno, Mark Zakerberg zaista ne voli TikTok čet aplikaciju

  • 5

Tokom svog govora na Džordžtaun univerzitetu, šef Facebooka izneo je prilično ozbiljne kritike na račun rivalske aplikacije TikTok, koja se nalazi u vlasništvu kineske kompanije ByteDance.

- I dok naše servise, kao što je WhatsApp, koriste aktivisti i protestanti širom sveta zbog jake enkripcije i zaštite privatnosti, na TikToku, kineskoj aplikaciji koja ima sve veći broj korisnika, sve što ima veze sa tim je cenzorisano, čak i u SAD. Da li je to internet kakav želimo?, izjavio je Mark Zakerberg.

Kina, upozorio je on, sada izvozi svoju viziju interneta u druge zemlje.

- Do sada je internet u skoro svakoj zemlji van Kine bio definisan od strane američkih platformi sa jakom slobodom javnog izražavanja vrednosti. Ne postoje garancije da će te vrednosti prevagnuti. Pre deset godina, sve velike internet platforme bile su iz SAD. Danas je šest najvećih iz Kine, dodao je.

Ubrzo nakon ovoga, predstavnik TikTok aplikacije poslao je saopštenje sa demantom da vlada Kine ima bilo okakvu ulogu u njenom radu.

TikTok

Foto: Pintskrin

- Naš sadržaj i pravila moderisanja predvodi tim iz SAD koji ni na koji način nije pod uticajem bilo kakve strane vlade. Kineska vlada ne traži od nas da cenzorišemo bilo kakav sadržaj i nema nikakve nadležnosti jer TikTok ne operiše u ovoj zemlji. Da budem jasan - ne uklanjamo video snimke koji imaju sadržaj sa protesta u Hong Kongu.

Sa druge strane, Mark Zakerberg nije jedini koji je izneo optužbe na račun ove aplikacije.

Početkom godine, britanski list Guardian pisao je o internim dokumentima u kojima su bile instrukcije za moderatore koje su od njih tražile da cenzurišu video snimke koji pominju teme koje bi mogle da naljute vlasti u Kini.

Zakerbeg je u poslednje vreme sve glasnii u vezi sa pretnjom koju predstavljaju kineski tehnološki giganti i čini se da je nagovestio da njegova kompanija više neće raditi na tome da se probije na to tržište - gde je Facebook zabranjen od 2009. godine.

Facebook, Fejsbuk, logo

Foto: Tanjug/AP

- Naporno sam radio kako bi se to desilo jer sam želeo da povežem ceo svet i dovedem do otvorenog društva. Ali nikada nismo uspeli da se dogovorimo šta je potrebno da uradimo kako bismo radili u Kini. Sada imamo mnogo više slobode da govorimo otvoreno i borimo se za naše vrednosti, izjavio je.

Ovo je velika promena za Zakerberga koji je godinama izbegavao pitanja koja su se ticale strategije za Kinu.

To je ujedno otvorilo i vrata z aFacebook kritičare, a najglasniji je bio senator Džoš Houli koji je izjavio da je Zakerberg pričao druge stvari na sastanku sa njim u vezi Kine.

- Mark Zakerberg mi je rekao da Facebook uvek poštuje lokalne zakone i ponudio objašnjenje zašto je spreman da sprovodi cenzuru u Kini.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    amerikanci definitivno imaju neko drugo znachenje rechi ,,slobodal i demokratija,, terorishu celi svet, ubijaju po siromashnim zemljama, shpijuniraju sve ljude , kontrolishu internet i prave profile svakog pojedinca a prichaju o slobodi i demokratiji. potenciraju americhku istoriju a istorija im je 250 god. stara i bazira na masakru jednog naroda. i dan danas ubijaju crnce po ulicama kao zecheve.

  • Ja!

    Malo mu pare!

  • Nikola

    Jevrejski lobi u USA je i dalje najjači iako je seljačizam dominantan pravac američke kulture.Izvinjavam se Indijanskom narodu koji je jedini sačuvao ljudskost i poštenje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima