• 2

Facebook i YouTube brišu sadržaj kako bi pomogli Trampu

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog tražio da pokrene istragu protiv sina protivkandidata, Džoa Bajdena

  • 2

Facebook i YouTube najavili su da će čistiti sav sadržaj i postove koji uključuju reč "Ukrainegate", odnosno koji upućuju na sagu između Ukrajine i američkog predsednika Donalda Trampa.

Kroz nekoliko najava, obe kompanije poručile su da će izbrisati bilo kakve postove ili oglase u kojima se spominje navodno ime uzbunjivača, koje se nedavno pojavilo u izveštajima brojnih konzervativnih medija i koje su mnogi delili putem društvenih mreža, uključujući i sin predsednika, Donald Tramp Junior.

- Uklanjamo sve navode svih imena potencijalnih uzbunjivača i ponovo ćemo razmotriti ovu odluku ukoliko mediji nastave da objavljuju to ime ili ga javne ličnosti koriste  u raspravi - rekao je portparol kompanije Fejsbuk pozivajući se na pravila platforme protiv "koordinirane štete".

Jutjub je ubrzo nakon toga izdao svoju izjavu, napominjući da će kompanija u kombinaciji sa ljudskim praćenjem i programima pronalaziti i brisati uvredljivi sadržaj.

Nasuprot potezima Facebook-a i YouTube-a, Twitter dopušta postove koji sadrže dotično ime uzbunjivača, tvrdeći da to ne krši njegove politike u vezi s "ličnim  podacima".

Iako se čini da se Facebook drži principa u slučaju "Ukrainegatea", kompanija se u prošlosti suočavala s brojnim kritikama zbog svog pristupa prema uzbunjivačima.

Ove odluke tehnoloških divova stižu dok se Vašington suočava s optužbama da je predsednik SAD Tramp pokušao da izvrši pritisak na svog ukrajinskog kolegu da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena, rivala na predstojećim predsedničkim izborima i njegovog sina Hantera.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog tražio da pokrene istragu protiv sina protivkandidata, i to samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona evra.

Tramp je pre nekoliko dana zatražio da se otkrije ime uzbunjivača jer je, kako kaže, izmislio priču.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima