≫ 

WhatsApp prestaje da radi na mnogim telefonima, proverite da li je i vaš među njima

Milioni telefona širom sveta uskoro neće moći da podrže popularnu aplikaciju zbog najavljenog velikog ažuriranja

  • 6
mobilni-aplikacije Foto:Pixabay.com

Popularnu aplikaciju za razmenu poruka WhatsApp očekuje veliko ažuriranje, koje će onemogućiti njenu upotrebu na mnogim modelima mobilnih telefona. Starije verzije Android i iOS operativnih sistema neće više imati pristup ovoj aplikaciji od 1. februara, dok je ono malo preostalih Windows telefona već izgubilo podršku.

Iz WhatsApp-a poručuju da je ovaj selektivni izbor uređaja na kojima će aplikacija raditi neophodan da bi se obezbedila sigurnost korisnika. Korisnike savetuju da operativne sisteme na svojim telefonima ažuriraju na najnovije verzije.

Iz WhatsApp-a poručuju i da će posle 31. januara „u nekom trenutku određene funkcije aplikacije prestati sa radom“, zato što se više neće raditi na njenom razvoju za stare verzije operativnih sistema. Korisnici više neće moći da kreiraju nove naloge ili verifikuju stare sa telefona koje pokreću stari operativni sistemi sa dole navedenog spiska.

Zato se preporučuje korišćenje novijih verzija iOS ili Android operativnih sistema, da bi aplikacija mogla i dalje da se koristi, prenosi Independent.

Android Logo Foto: Pixabay.com

Android

Ova promena će uticati na sve Android telefone sa operativnim sistemom koji koriste verzije starije od 4.0.3, koja je još poznata i kao Ice Cream Sandwich i datira iz 2011. godine.

To znači da pametni telefoni sa Androidom 2.3.7 (Gingerbread) i starijim verzijama neće više moći da koriste WhatsApp. Iako su mnogi od tih uređaja lansirani pre 2011. godine, ukoliko su u mogućnosti su da budu ažurirani na neku noviju verziju vlasnici će moći da nastave da koriste aplikaciju.

Iz WhatsApp-a kažu da su pogođeni mobilni uređaji važan deo njihove priče, ali da oni jednostavno ne mogu tehnički da podrže funkcije koje su potrebne da bi se unapredile i proširile mogućnosti aplikacije u budućnosti.

Vlasnici Androida mogu da saznaju koju verziju operativnog sistema koriste tako što će na svom telefonu otvoriti: Settings > General > Software Update.

IOS 12 Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Apple iPhone (iOS)

Od kraja januara, WhatsApp neće raditi na iPhone telefonima koji koriste operativni sistem iOS 8 ili starije verzije.

Apple je iOS 9 predstavio 2015. godine, što znači da je onaj ko ima iPhone 6s ili noviji model nema brige. Međutim, neki stariji modeli mogu da instaliraju novije operativne sisteme ali ne svi.

Ovo je lista iPhone uređaja koji su izašli pre izdanja iOS 8, zajedno sa napomenom da li podržavaju noviji softver:

- iPhone 6/iPhone 6 Plus - može da se ažurira na iOS 9 i potom normalno koristi WhatsApp

- iPhone 5/ iPhone 5s/ iPhone 5c - može da se ažurira na iOS 9 i potom normalno koristi WhatsApp

- iPhone 4s - može da se ažurira na iOS 9 i potom normalno koristi WhatsApp

- iPhone 4 i stariji modeli - ne mogu da se ažuriraju na iOS 9.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nl

    13. januar 2020 | 00:31

    Facebooka sam se resio pre 7 godina i ko da sam se ponovo rodio jos i kad bi watsapp i viber otisli u zaborav pa da pobacamo ovo smece od telefona i da se vratimo normalnom zivotu kao sto je nekad bilo to bi bilo vrh...ljudi vise ne znaju da zive..ko razume shvatice..

  • Bezbedan

    12. januar 2020 | 19:50

    Huawei p30 pro

  • Stub-kalis

    13. januar 2020 | 14:51

    Uf sta sada....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA