≫ 

Da li su nas obaveštavali o hakovanju, dok saudijski princ nije "provalio" u telefon gazde Amazona?

Stručnjak za sajber bezbednost smatra da mnogi propusti postoje odavno, i da je velika verovatnoća i da ih je neko već zloupotrebljavao

  • 0
WhatsApp

Foto: Pixabay.com

WhatsApp je tokom prošle godine prijavio 12 bezbednosnih propusta, saopštila je Nacionalna baza ugroženosti podataka SAD.

Njihov izveštaj dublje doprinosi pitanju bezbednosti podataka ove aplikacije, uzevši u obzir nedavne navode da je saudijski princ Muhamed ibn Salman hakovao telefon Džefa Bezosa, osnivača i vlasnika korporacije Amazon.

Podaci Nacionalne baze ugroženosti podataka SAD dalje pokazuju da je, od 12 propusta, čak 7 "kritične" prirode. Time je stopa ugroženosti podataka znatno skočila u odnosu na prethodne godine, kada je WhatsApp prijavljivao jedan ili dva propusta u bezbednosti, prenosi Business Insider.

Kompanija Facebook, koja je kupila WhatsApp 2014. godine, nastoji da otkrije gde je "rupa" u operativnom sistemu Bezosovog uređaja napravljena.

WhatsApp

Foto: PIxabay.com

Potpredsednik Facebooka Nik Kleg, zadužen za međunarodne poslove i komunikaciju, izjavio je za BBC prošle nedelje da hakovanje Bezosovog telefona ne može biti greška WhatsAppa, jer je sistem korespodencije zaključan šifrom, što im onemogućuje da pristupe porukama.

Stručnjaci poput Marka Rodžersa, potpredsednika za sajber bezbednosti u kompaniji Okta, koja se bavi izgradnjom softvera za skladištenje i bezbednost korisničkih podataka, smatraju da ovi propusti nisu novijeg datuma.

- To što su u 2019. pronašli bezbednosne propuste, ne znači da su oni tek tada nastali. Mnogi od njih sigurno postoje odavno, a velika je verovatnoća i da ih je neko zloupotrebljavao - tvrdi Rodžers.

On dodaje da tek sada čujemo za ugroženost podataka na WhatsAppu, jer je to u interesu nekom ko se i sam plaši koliko daleko se otišlo sa zloupotrebom.

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA