≫ 

Tri boje korona virusa: Nova kineska aplikacija, umesto provere zaraze, još više špijunira građane?

"Epidemija korona virusa postala je medij kojim se Kinom distribuira sistem za nadgledanje masa"

  • 3
Kinezi virus

Foto: Tanjug/AP

Kineski tehnološki giganti razvili su aplikaciju koja pomoću specijalnih QR kodova različitih boja državnim organima olakšava nadzor nad milionima potencijalnih kliconoša u situaciji u kojoj se korona virus sve brže širi.

Vlasti grada Hangdžou, u saradnji sa kompanijama Alibaba i Ant Financial, proizvele su aplikaciju za pametne telefone pod imenom Alipay Health Code koja ljude deli u tri različite kategorije: zelenu, žutu i crvenu.

mobilni telefon, aplikacije, obaveštenje

Pixabay.com

Zelena boja označava korisnike koji mogu da putuju, dok žuta i crvena nalažu ostajanje u karantinu. Boju QR koda, prema zvaničnom objašnjenju, koristi zdravstvene informacije o osobi koje usklađuje sa njegovom ili njenom istorijom kretanja. Kineski tehnološki gigant Tencent je razvio vrlo sličan program za južnokineski grad Šenžen, čija namena je određivanje ko točno mora u karantin.

New York Times je analizirao softverski kod i otkrio da aplikacija deli informacije sa policijom. List naglašava da njena upotreba otvara vrata novom načinu nadgledanja javnosti koji bi mogao da ostane na snazi dugo nakon što korona virus prestane da predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje.

Građani Kine moraju da se predregistruju za Alipay Health Code putem aplikacije za plaćanje Alipay. Sistem se, prema kompaniji Ant, trenutno koristi u preko 200 gradova i uskoro će početi njegova distribucija širom cele Kine.

Sekretar komunističke partije u Hangdžou Žou Điangjong potvrdio je da je softver za rejting zdravlja "vrlo važna praksa kod rukovođenja koje je potpomognuto digitalnom tehnologijom" i naglasio da se potpuno slaže sa daljom upotrebom aplikacije, piše Payments News.

korona virus, koronavirus, corona

Foto: Tanjug/AP

Osobe koje dobiju zeleni QR kod mogu slobodno da koriste javni prevoz i poslovne zgrade, kao i da se bez ikakve smetnje kreću kroz gusto naseljena područja. Osoblje na kontrolnim točkama skenira kod i proverava telesnu temperaturu pre nego što ih pusti u ograđenu zonu, prenosi Tportal.

- Epidemija korona virusa postala je medij kojim se Kinom distribuira sistem za nadgledanje masa - komentariše analitičarka ljudskih prava iz Kine Maja Vang. Ona upozorava da kineska vlada već neko vreme koristi velike događaje, kao što su bile Olimpijske igre u Pekingu ili Svetski sajam u Šangaju, da bi lansirale sisteme za nadgledanje koji imaju daleko veći domet od planiranog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goki

    3. mart 2020 | 14:33

    I bez čitanja teksta, znao sam ko je "tvorac" istog.Sve vam je zalud ameri, Kina će vas nadskočiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA