≫ 

Aplikacija za praćenje obolelih od korona virusa postaje obavezna?

"Sa stanovišta zaštite podataka 'ništa ne govori protiv' korišćenja aplikacije..."

  • 1
mobilni telefon, aplikacije, obaveštenje Pixabay.com

U Austriji se razmišlja o obavezi korišćenja aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom i političke stranke suprotstavljaju mišljenja o tome koliko to zadire u privatnost građana.

- Ako se pokaže tačnim da upotrebom ove aplikacije možemo da zaštitimo građane onda sam za da korišćenje postane obaveza, rekao je predsednik Austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka u razgovoru za nedeljnik Profil.

On je naglasio kako se trenutno proverava u kojoj meri bi upotreba aplikacije Crvenog krsta Austrije koja prati kontakte među nosiocima i naknadno upozorava ako se kod nekog od kontakata otkrije koronavirus, bila u skladu s austrijskim ustavom.

- Ako upotrebu aplikacije ograničimo na određeno vreme, tada je obaveza, što se Ustava tiče, primerena, rekao je Sobotka.

Predsednica poslaničkog kluba vladajuće stranke Zeleni Sigrid Maurer je takođe izrazila mišljenje kako sa stanovišta zaštite podataka "ništa ne govori protiv" korišćenja aplikacije.

Uvođenju obaveze korišćenja aplikacije za praćenje kontakata se protivi opoziciona desničarska Slobodarska stranka Austrije.

- Narodnjačko-zelena koalicija ciljano napada slobode i zaštitu podataka i testira koliko daleko sme da ide u ovoj vanrednoj situaciji, rekao je glavni sekretar ta partije Mihael Šnedlic.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. jul 2020 | 19:28

    Kako dobitii aplikacciju da je neeko u prollazu ported tebe ili AKO. SI u vecoj grupu pozitivan nekoo na KORONU covid19

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA