≫ 

Da li je jedinstvena aplikacija pravo rešenje za praćenje korone?

Aplikacija bi trebalo da ima vrlo ograničen pristup podacima korisnika i da im jasno predoči za šta će prikupljeni podaci biti upotrebljeni

  • 0
Cat telefon Foto: Promo

Zemlje Evropske unije trebalo bi da imaju jednu, centralnu aplikaciju za praćenje pandemije korona virusa, a ne mnogo lokalnih, od države do države, upozorio je evropski nadzornik za zaštitu podataka Vojćeh Vjevorovski.

Otkako je epidemija korona virusa počela da se širi po Evropi, brojni programeri su u zemljama članicama EU razvili su "nacionalne" aplikacija putem kojih je moguće pratiti broj zaraženih i osoba u samoizolaciji, zatim žarišta zaraze, kao i informacije o vanrednim merama koje je odeređena zemlja uvela.

Vjevorovski, međutim, smatra da bi takav pristup mogao da ugrozi bezbednost ličnih podataka građana, kao i njihovih ljudskih prava, zbog čega bi zajednička aplikacija bila mnogo bolje rešenje.

Nacionalne aplikacije koriste različite pristupe, zbog čega bi trebalo uvesti jednu aplikaciju na nivou cele Evrope, u šta bi trebalo uključiti i Svetsku zdravstvenu organizaciju kako bi zaštita podataka i validnost informacija bile obezbeđene na globalnom nivou.

Vjevorovski smatra da bi mere koje ograničavaju privatnost trebalo primenjivati samo tokom pandemije korona virusa i to i onoj meri koliko je to neophodno. Aplikacija bi trebalo da ima vrlo ograničen pristup podacima korisnika i da im jasno predoči za šta će prikupljeni podaci biti upotrebljeni, piše BBC.

Zanimljivo je, inače, da se Poljska, iz koje Vojćeh Vjevorovski i dolazi, našla na udaru kritika zbog aplikacije koja prati lokaciju pacijenata u obaveznoj samoizolaciji i obaveštava policiju o njihovom kretanju, o čemu je i Telegraf.rs pisao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA