Zakon zabranjuje praćenje telefona, ali je država ipak pronašla "rupu u zakonu"

Osobe koje su zaražene korona virusom neće morati da instaliraju ovu aplikaciju ukoliko to ne žele

  • 0
telefon, placanje

Foto: Pixabay

Francuska vlada radi na razvoju aplikacije za mobilne telefone koja bi korisnike mogla da upozori ukoliko stupe u kontakt sa osobom koja je zaražena korona virusom, izjavili su zvaničnici.

Francuska je ušla u četvrtu nedelju primene zabrane kretanja kako bi usporila širenje korona virusa i trenutno radi na pronalaženju načina kako da ukine ovu meru, što uključuje i rad na razvoju aplikacije koja omogućava praćenje kontakata.

Francuski ministarstar za digitalni sektor Sedrik O izjavio je u intervjuu za Le Monde da tehnologija može da pomogne u borbi protiv korona virusa, ali da nijedna odluka neće biti usvojena bez javne debate, prenosi Rojters.

Ministar je rekao da Francuska trenutno radi na projektu "StopCovid", čiji je cilj razvoj pomenute aplikacije.

On je istakao da osobe koje su zaražene korona virusom neće morati da instaliraju ovu aplikaciju ukoliko to ne žele, odnosno da će biti na dobrovoljnoj osnovni, od čega će i zavisiti uspešnost. Aplikacija bi obaveštavala korisnike ukoliko su u poslednjih nekoliko dana bili u kontaktu sa zaraženima.

Zakon u Francuskoj zabranjuje praćenje mobilnih telefona, tako da ova aplikacija ne bi mogla da koristi lokaciju korisnika već bi se oslanjala na upotrebu bluetooth tehnologije, izjavio je ministar.

On je dodao i da bi korišćenje podataka bilo anonimno i da bi podaci bili izbrisani nakon određenog vremena. Niko ne bi imao pristup spisku zaraženih ljudi, upotreba aplikacije bi bila dobrovoljna i u svakom trenutku bi mogla da bude deinstalirana.

Tim radi na izradi prototipa već nekoliko dana, ali je datum završetka još nepoznat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA