≫ 

Ljuti rivali imaju alat za praćenje: Aplikacija za otkrivanje zaraženih od korone za 3 mld. uređaja

Platforma bi trebalo da bude u potpunosti spremna sredinom maja, do kada bi i pojedinačne aplikacije institucija i organizacija mogle da profunkcionošu

  • 0
Apple Google Printscreen: Twitter/@tim_cook

Kompanije Apple i Google su objavile da su zdravstvenim organizacijama dostavile prvu verziju svog zajedničkog alata za praćenje kontakata, namenjenih suzbijanju širenja pandemije korona virusa.

Platforma koju su zajedničkim snagama razvili ljuti rivali tehnološkog sveta trebalo bi da bude u potpunosti spremna sredinom maja, do kada bi i pojedinačne aplikacije institucija i organizacija mogle da profunkcionošu.

U pitanju je set alata koji predstavljaju kombinaciju softverskih nadogradnji za operativne sisteme Android i iOS, dopunjene paketima softvera namenjenih razvojnim programerima za izgradnju i testiranje aplikacija, navodi agencija Bloomberg.

Apple je objavio ranu beta verziju nadogradnje softvera za iOS 13.5, dok će Google svoju Android verziju distribuirati putem Play prodavnice aplikacija.

Tokom prve faze, zdravstvene organizacije i ustanove će izraditi aplikacije koje će osobi pozitivno testiranoj na COVID-19 omogućiti unos dijagnoze. Sistem će potom, pomoću bluetooth tehnologije, otkriti sa kime je sve ta osoba bila u kontaktu, i potom ih obavestiti o tome, ne otkrivajući pritom identitet zaražene osobe.

Druga faza primene ovog rešenja podrazumeva da će, tokom narednih meseci, biti obavljena dublja integracija ovog sistema sa iOS i Android operativnim sistemima, čime će se smanjiti oslanjanje Apple-Google rešenja na pojedine aplikacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA