Možda ste i vi među njima: Aplikacije koje kradu lične podatke "skinute" čak 4,2 milijarde puta!

Ranjive aplikacije su se pokazale potpuno nebezbednima i mogao je da im pristupi ko god je hteo, bez lozinke ili bilo kakve provere

  • 0
kompjuter, mobilni, aplikacije, telefon Shutterstock

Čak 24.000 aplikacija za Android operativni sistem mogu da ugroze osetljive podatke korisnika, uključujući brojeve telefona ili lozinke za logovanje.

Osetljivi podaci sa Android telefona mogu da "iscure" zbog nepravilno konfigurisanog skladištenja na Google Firebase platformi za razvoj mobilnih aplikacija, prenosi RT.

Ozbiljan bezbednosni propust otkrili su istraživači ekspertskog tima CompariTech, koji su usredsređeni na istraživanja bezbednosti i privatnosti podataka.

Google Firebase je najpopularnija platforma za skladištenje podataka Android aplikacija i koristi je gotovo trećina aplikacija koje se mogu preuzeti putem Google Play Store-a.

Na uzorku od 515.735 aplikacija, odnosno nekih 18 odsto od ukupnog broja ponuđenih na Play Store-u, istraživači su otkrili da čak 4.200 ima pogrešna "bezbednosna podešavanja" i da iz njih "cure" informacije korisnika.

Ranjive aplikacije su se pokazale potpuno nebezbednima i mogao je da im pristupi ko god je hteo, bez lozinke ili bilo kakve provere. Aplikacije su instalirane čak 4,22 milijarde puta, a među njima je bilo najviše igarica, pokazalo je istraživanje.

Preko nesigurnih aplikacija moguće je pristupiti podacima kao što su brojevi telefona, lozinke za logovanje na različite naloge, poruke, IP adrese...

Podaci sa nekih od aplikacija mogli su da budu menjani, što znači ne samo da podaci mogu da budu ukradeni, već i da bi hakeri mogli da u telefone korisnika ubace svoje podatke, zloćudne programe ili lažne vesti preko aplikacija medija koje su instalirane na telefone. Istraživači navode da je situacija možda i gora, budući da Googleovu platformu koriste i drugi operativni sistemi, osim Androida.

CompariTech je obavestio Google o svom otkriću, navodeći da su im iz internet giganta odgovorili da su upozorili korisnike potencijalnu opasnost, kao i da su njihovi stručnjaci počeli da rade na rešavanju tog problema.

Iz CompariTech-a savetuju korisnike Android operativnog sistema da budu oprezni kada su informacije koje dele u aplikacijama u pitanju, kada daju dozvolu za pristup određenim delovima telefona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA