≫ 

Da li prva Google/Apple aplikacija za praćene korone, ustvari, služi i za nešto drugo...

Softverski alat sve komapnije daje poseban pristup nekim delovima iOS i Android operativnih sistema, ali su Apple i Goole zabranili korisnicima prikupljanje podataka o njihovim lokacijama

  • 0
Apple Google Printscreen: Twitter/@tim_cook

Švajcarski tim developera koji je razvio aplikaciju za praćenje širenja korona virusa prvi je na svetu koji je primenio tehnologiju za tu namenu nastalu u saradanji komapnija Apple i Google.

Aplikacija je ponuđena pripadnicima Oružanih snaga Švajcarske, medicinskim radnicima i državanim službenicima, pre nego što postane dostupna širem broju korisnika. Američki tehnološki giganti, međutim, trpe kritike, kada je ova tehnologija u pitanju, zbog svog "preskriptivnog pristupa".

Automatsko praćenje kontakata, na kome je ova tehnologija zasnovana, podrazumeva korišćenje pametnih telefona za detektovanje kontakta dvoje ljudi koji se suviše blizu nalaze dovoljno dugo vremena da bi to moglo da predstavlja ozboljan rizik od zaraze, da bi neko do njih mogao da bude upozoren ako bi onaj drugi bio zaražen.

Korona Virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Da bi mogla to da obavi, softverski alat daje poseban pristup nekim delovima iOS i Android operativnih sistema, ali su dve kompanije zabranile korisnicima prikupljanje podataka o njihovim lokacijama.

- Upotreba digitalnih technologija mora da bude tako dizajnirana da demokratski izabrane vlade mogu da procene da li su one prihvatljive za njihove građane i u skladu sa evropskim vrednostima. Verujemo da bi sve suprotno moglo da nametne tehničke standarde koji bi mogli da dovedu u pitanje otvorenu saradnju vlada i privatnig sektora - naveli su u zajedničkom pismu ministri za digitalne poslove Nemačke, Francuske, Italije, Španije i Portugalije povodom uvođenja ovakvih aplikacija, preneo je BBC.

Za razliku od drugih "centalizovanih" aplikacija ovog tipa, ova je zasnovana na bluetooth komunikaciji između uređaja.

- Blutut nije razvijen za ovakva merenja na veliku daljinu, pa da bismo omogućili da aplikacija radi, potrebni nam je dosta kompjuterskih veština, kao i saradanja sa Apple-om i Google-om - rekao je profesor Srđan Čapkun sa švajcarskog ETH instituta.

Korona Virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Švajcarski naučnici nemaju problema sa potecijalnom povredom privatnosti. Na pitanje BBC-a upućeno Apple-u i Google-u za komentar, rečeno da je tehnologija već početa da se koristu u 22 zemlje sveta i nekim američkim državama.

Negde, kao u Velikoj Britaniji testiraju mogućnosti njene primene u nezavsnim projektima, dok drugi žure da što pre na tržište izbace aplikacije.

I pored svega, da bi bila puštena u javnu upotrebu, švajcarska aplikacija mora da bude prethodno odobrena u parlamentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA