Nov sistem kroz glas i kašalj detektuje korona virus, biće dostupan i na srpskom

Platforma koja će prikupljati podatke i biti lansirana u septembru biće dostupna na osam jezika: engleskom, francuskom, nemačkom, luksemburškom, španskom, ruskom, srpskom i arapskom

  • 5
Vizir, maska, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Grupa istraživača iz Luksemburga uskoro pokreće sistem za otkrivanje korona virusa putem glasa i kašlja, što će omogućiti bolju daljinsku dijagnostiku i smanjiti rizik od zaraze fizičkim kontaktom između lekara i pacijenata.

Projekat pod nazivom CDCVA (COVID-19 Detection by Cough and Voice Analysis) predlaže "inovativan pristup", zasnovan na veštačkoj inteligenciji, kako bi se detektovao virus na osnovu obrazaca glasa i kašlja kod obolelih, objasnio je Muhanad Ismael, koji je odgovoran za inicijativu.

- Respiratorna stanja kao što su suvi kašalj, bol u grlu i dispneja izazvana Covidom-19 mogu da izmene glasove pacijenata, stvarajući prepoznatljive glasovne potpise, koji se mogu prepoznati pomoću našeg sistema - kaže Ismael.

Ovo nije prvi put da je iznesena slična inicijativa.

Univerzitet Kembridž u saradnji sa još jednim univerzitetom razvio je aplikaciju i platformu za prikupljanje podataka i izradu algoritama veštačke inteligencije koji omogućavaju automatsko otkrivanje da li osoba pati od Covida-19 zbog načina na koji kašlje ili govori.

Međutim, kako objašnjava stručnjak, sve dosadašnje inicijative služe za prikupljanje podataka, ali ne postoji aplikacija za otkrivanje korona virusa iz glasa i kašlja.

Da bi se razvio sistem, potrebno je prikupiti veliki broj govornih zapisa i snimaka kašlja, koji se zatim obrađuju nizom metoda kako bi se eliminisala buka i identifikovali obrasci kašlja i glasa.

- Sposobnost uspešne identifikacije pacijenata sa Covid-19 iz njihovih glasova veoma je zavisna od prikupljanja velikog broja podataka koji sadrže glasove i kašalj od pacijenata sa Covidom-19 - dodao je on.

Zapisi se moraju uzeti i od zdravih ljudi i pojedinaca koji pate od drugih respiratornih stanja.

Platforma koja će prikupljati podatke i biti lansirana u septembru biće dostupna na osam jezika (engleskom, francuskom, nemačkom, luksemburškom, španskom, ruskom, srpskom i arapskom) kako bi dostigla najveći broj učesnika iz celog sveta.

Pored glasnih podataka, skupljaćete podatke o starosti, polu, zemlji, navikama pušenja, simptomima, komorbiditetima (npr. astma, alergije, hronična opstruktivna plućna bolest).

Informacije će biti anonimne, kako bi se zaštitila privatnost i sprečilo da učesnici budu identifikovani.

Video: Otkrivamo: Koji je test za korona virus zapravo najbolji i najprecizniji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ser Neboja

    9. avgust 2020 | 11:41

    Sistem mi je nejasan znam samo da ovde nista nije jasno.. Zvonili o koroni a sada traze vakcine za grip... Docekacemo i novu pod maskama a izgleda da korona hvata hronicne a oni koji imaju jak imun sistem preleze koronu i nije im nista...

  • Mao

    9. avgust 2020 | 16:31

    Pocece da testiraju kroz izduvni vetar pa ako strasno smrdi onda nije korona

  • Red briggade

    10. avgust 2020 | 10:21

    Oni ovako ne mogu da sa sigurnošću potvrde da li je neko negativan ili pozitivan , a ne putem glasa...jedna osoba je za svoj novac u tri različite klinike radila testiranje, rezultat je jedan pozitivan, dva negativna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA