≫ 

Srbija uvodi aplikaciju za praćenje zaraženih koronom, da li ćete je i vi koristiti?

Aplikacija neće prikupljati podatke o GPS lokaciji, već je ideja da se na osnovu blizine dva mobilna uređaja sa apikacijama utvrdi da li je kontakt bio blizu i koliko je trajao kako bi se znao stepen rizika

  • 2
Mobilni telefon Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Srbija bi tokom avgusta trebalo da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih korona virusom zasnovanu na dva principa: dobrovoljnosti i solidarnosti, izjavio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

- Aplikacija, koja bi prema najavama nadležnih uskoro trebalo da zaživi, a čiji je radni naziv COVTAKT, neće koristiti nikakve podatke o ličnosti već, korisnički ID koji bi maksimalno trebalo da zaštiti privatnost svakog pojedinca - rekao je Marinović za Tanjug.

Marinović, je dodao da su predstavnici njegove kancelarije razgovarali sa ljudima iz vladine kancelarije za IT o tome šta bi tebao da se uradi, a da rad aplikacije bude u skladu sa zakonom, da ne narušava privatnost i podatke građana, a da ostvari svrhu.

Prema njegovim rečima, ideja je da se koristi samo korisnički ID jedinstven za svakog pojedinca, kao i da se pravi razlika između zaraženog i ostalih.

Kada bi osoba dobila informaciju da je pozitivna ponudilo bi joj se da instalira aplikaciju, rekao je Marinović.

On je dodao da bi pored principa dobrovoljnosti, uvođenje i rad aplikacije trebalo da bude zasnovano na pricnipu i solidarnosti, kako bi svi građani, prijatelji, rođaci, koji takođe imaju aplikaciju, bili obavešteni o kontaktu sa zaraženom osobom u poslednjih 14 dana i da su najmanje 15 minuta bili u blizni pozitivne osobe.

Aplikacija će biti zasnovana, kako navodi, na blutut tehnologiji, što znači da neće prikupljati podatke o GPS lokaciji, već je ideja da se na osnovu blizine dva mobilna uređaja sa instaliranim apikacijama utvrdi da li je kontakt bio blizu, koliko je trajao kako bi se znao stepen rizika.

Mobilni telefon Pexels

Marinović je rekao da treba razgraničiti i ko će rukovoditi podacima - za sada je to Institut za javno zdravlje. Treba odrediti gde će se čuvati podaci i kakva je mogućnost brisanja aplikacije.

- Verujem da će aplikacija biti vrlo brzo, jer su i zemlje u regionu počele - Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, kao i druge zemlje u nekima je malo više invazivno praćenje lokacije kretanja - rekao je Marinović.

Uspešnost zavisi od masovnosti, da aplikaciju preuzme 50 do 60 odsto ljudi, rekao je Marinović i dodao da je Hrvatska krenula dosta ambiciozno, ali je posle nekoliko dana oko 35.000 skinulo aplikaciju, a imaju i četri miliona korisnika andorid telefona.

Video: Postavljen aparat za bezkontaktnu kupovinu maski na aerodromu Nikola Tesla

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA