≫ 

Trampova je poslednja: Zabranjeni TikTok i WeChat

Cilj naredbe je "borba protiv zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana"...

  • 2
TikTok, WeChat Foto: Tanjug/AP

Američko Ministarstvo trgovine u nedelju će sprovesti izvršnu naredbu o zabrani transfera sadržaja u SAD preko aplikacija TikTok i WeChat, javlja agencija AP.

Prema rečima ministru trgovine Vilbura Rosa, cilj naredbe objavljene danas je "borba protiv zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana ".

Vlada SAD je ranije saopštila da korišćenje i preuzimanje aplikacije za komunikaciju neće biti zabranjena transakcija, mada zabrana može "direktno ili indirektno da oslabi "razmenu poruka preko aplikacije i da ljudi koji je koriste za četovanje neće biti izloženi kaznama, dodaje AP.

Istovremeno, CNN izveštava da će merama koje treba da stupe na snagu u nedelju biti ograničen pristup aplikacijama TikTok i We Chat, odnosno da neće biti omogućeno daunloadovanje, ažuriranje i nadogradnja preko tih aplikacija. Dodaje, takođe, da su ograničenja za WeChat opsežnija.

Počev od nedelje, hostovanje ili transfer internet saobraćaja koji povezan sa WeChat-om biće nezakonit, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da će to isto važiti i za TikTok od 12. novembra.

Trampova administracija trenutno razmatra predlog dogovora između kompanija ByteDance i Oracle, koji je osmišljen da otkloni zabrinutosti organa državne bezbednosti vezane za TikTok. Krajni rok za dogovor je 12. novembar, podseća CNN koji ne isključuje mogućnost daljih ograničenja u kasnijem period, uključujući  preduzimanje sličnih mera protiv drugih aplikacija.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • johhny

    19. septembar 2020 | 08:10

    Ok kinezi su kod sebe sve blokirali osim WeChat-a tako da mi ih nije žao i nemaju prava da se žale i da pišu o slobodi na internetu ali je maliciozno to da je razlog prikupljanje podataka jer bi onda prvo trebalo zabraniti Facebook i Instagram koji ne samo da skupljaju lične podatke već i biometrijske tako sto koriste kameru telefona.

  • Raša

    19. septembar 2020 | 08:31

    Boli ih što nemaju oni nikakvog profita od tik tok aplikacije ,kao da YouTube ne skuplja podatke i vrši cenzuru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA