≫ 

Pravda za aplikacije: Fromirana "Anti - App Store koalicija"

Inacijativa nazvana "Koalicija za pravednost aplikacija" smatra da je procenat od 15 do 30 odsto, koji Apple uzima prilikom kupovine aplikacija iz App Store-a veoma visok i "suprotan pravilima konkurencije"

  • 0
Apple's App Store, aplikacija Foto: Tanjug/AP

Nekoliko tehnoloških kompanija zajedno su formirale neprofitnu organizaciju sa ciljem da primoraju Apple da promeni svoju dosadašnju praksu kada je distribucija njihovih aplikacija u pitanju.

Pokretači ove inicijative su Spotify i Epic Games, koji su više puta veoma glasno istupali povodom "nefer politike" naplate za preuzimanje njihovih softvera iz Appleove prodavnice aplikacija, ali i drugih problema. Njima su se sada pridružile brojne druge kompanije, među kojima su Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer i ProtonMail.

Inacijativa nazvana "Koalicija za pravednost aplikacija" (Coalition for App Fairness) smatra da je procenar od 15 do 30 odsto, koji Apple uzima prilikom kupovine aplikacija iz App Store-a veoma visok, kao i da je takva politika "suprotna pravilima konkurencije" i da korisnicima "ne nudi slobodu izbora".

Oni tvrde da Apple zlouporebljava svoju kontrolu nad App Store-om, kako bi u svoju korist kontrolisao proizvode koji su namenjeni krajnjim korisnicima. Za procenat koji App Store uzima od aplikacija, Koalicija tvrdi da "nijedna slična transakcija nije ni blizu po njihovoj visini".

Među 10 principa koje je koalicija definisala u obraćanju Appleu, je o onaj u kome se tvrdi da "od developera ne bi trebalo da se zahteva da plaća nefer, nerazumne i diskriminišuće tarife, niti da u okviru svojih aplikacija prodaju ono što oni ne žele da prodaju, kao uslova da se njihova aplikacija nađe u App Store-u", prenosi Meshable.

Pritužbe na račun App Store-a prvobitno su potekle su od kompanije Epic Games, koja se prva pobunila zbog visoke provizije koju Apple uzima, što je rezultiralo izbacivanjem mega popularne igre Fortnite iz App Store-a. Prošle godine, Spotify je podneo tužbu antimonopolskoj komisiji EU, tvrdeći da App Store daje "nepravdnu prednost" proizvodima kompanije Apple.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA