≫ 

Sumnjate da vas neko "proganja" na Fejsu? Ovo je način da to otkrijete!

Od Facebooka uvek možete da zatražite podsetnik kada ste se i sa kog uređaja, vi ili neko drugi, logovali vaš profil...

  • 2
Facebook, telefon, laptop Foto: Unsplash

Facebook prati sve uređaje koji se prijave na jedan profil na toj društvenoj mreži, bilo da je reč o pametnom telefonu, tabletu, laptopu ili desktop računaru. To znači da od Facebooka uvek možete da zatražite da vam pošalje podsetnik kada ste se i sa kog uređaja logovali.

Da biste aktivirali tu opciju potrebno je da se ulogujete na Facebook, kliknete na strelicu (trougao) u gornjem desnom uglu ekrana i potom odaberete: Settings >  Security and Login.

Zatim skrolujte do opcije za postavljanje dodatne zaštite: Setting up extra security > Get alerts about unrecognized logins (podsetnik za prijave sa nepozantih uređaja i lokacija).

Zatim kliknite na Edit da biste videli da li su i koje opcije podešene na vašem nalogu. Ovde možete da podesite da vam obaveštenja stižu na telefon, putem imejla li oboje. Kada ste odabrali ono što ste hteli, kliknite na Save Changes.

Zapamtite samo da ovim nećete blokirati potencijalna prijavljivanja sa drugih uređaja, već da ćete samo "ovlastiti" Facebook da vam vas obaveštava kada do njih dođe, piše Make Use Of.

Provera lokacije

Međutim, čak i da ne aktivirate slanje podsetnika za nepoznato prijavljivanje, dokaze eventualnog hakovanja može se pronaći u istoriji prijavljivanja, i to na osnovu istoriji lokacija sa kojih je profilu pristupano.

Kliknite na strelicu (trougao) u gornjem desnom uglu ekrana, pa zatim odaberite: Settings > Security and Login. Zatim skrolujte do Where you're logged in, gde možete da proverite odakle ste se prijavljivali.

Tu jasno možete da vidite sva aktivna (kod njih stoji oznaka - Active now), kao i prethodna prijavljivanja na vaš Facebook profil.

Facebook Foto: Pixabay.com

Kod svake stavke naveden je uređaj, lokacija i datum prijavljivanja. Ako vidite prijavu koju ne prepoznajete, kliknite na tri tačkice sa desne strane i potom odaberite: Not You > Secure Account.

Tada će vas Facebook provesti kroz nekoliko opcija pomoću kojih možete bolje da obezbedite svoj profil od neženjenih logovanja.

Za odjavljivanje sa svih trenutno aktivnih prijava možete da odaberete Log out of all sessions, na samom dnu liste. Ako se za to odlučite, možete odmah da aktivirate o dvostepenu proveru, a potom i da promenite lozinku.

facebook Foto: Unsplash.com

Koji su "simptomi" hakovanog Facebook profila?

Znakovi koji vas upućuju na to da je vaš Facebook profila hakovan su:

  • promenjeni lični podaci (ime, datum rođenja, lokacija, poslao, itd.)
  • nepoznate osobe se pojavljuju među prijateljima
  • sa vašeg profila poslate su poruke koje vi niste slali
  • na vašem tajmlajnu se nalaze postovi koje vi niste objavljivali.

Ovde treba napomenuti da "hakovan" Facebook nalog ne mora automatski da znači da je neko došao do vaših podataka, već da ste možda vi sami zaboravili da se izlogujete na nekom računaru kome više ljudi ima pristup. Ipak, ako prepoznate neke od ovih znakova, svakako ne bi bilo loše da dodatno obezbedite svoj Facebook profil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA