≫ 

Viber poručuje: "WhatsApp zgazio privatnost korisnika"

Novom obavezom nametnutom korisnicima završena je integracija Whatsappa u Facebook, a podaci korisnika "će biti korišćeni za monetizaciju više nego ikada pre"...

  • 5
Viber, Vajber Foto: Shutterstock

Nova pravila privatnosti koja uvodi popularna mesidžing aplikacija WhatsApp, podigla su veliku prašinu, zbog brojnih tvrdnji da će ona dovesti do ugrožavanja privatnosti korisnika. Tim povodom su se oglasile i brojne pozate ličnosti, pozivajući korisnike da napuste Facebookovu aplikaciju, i pređu na neko od alternativnih rešenja.

Ukidanje mogućnosti izbora korisnicima da ne dele svoj broj telefona sa Facebookom, inače vlasnikom aplikacije WhatsApp, osudila je i konkurentska kompanija Viber.

Iz Vibera navode da je "privatnost korisnika bukvalno zgažena kroz nedavno ažuriranje aplikacije Whatsapp", dodajući da je time jedno od najvažnijih prava korisnika potpuno marginalizovano.

Obavezom nametnutom korisnicima, da moraju da daju svoj pristanak na nova pravila privatnosti u narednih 30 dana, da bi mogli da nastave da koriste svoje naloge, završena je integracija Whatsapp u Facebook, a podaci korisnika te aplikacije "će biti korišćeni za monetizaciju više nego ikada pre".

Do 4. januara Whatsapp je tvrdio da se koncept usluga dostupnih u okviru te aplikacije zasniva na principu privatnosti, kao i da poruke sa Whatsapp neće biti vidljive na Facebooku. Ti navodi su, u međuvremenu, izbrisani iz pravilna korišćenja aplikacije, ističu iz Vibera, podsećajući da je njihov osnovni princip bio je i ostao očuvanje privatnosti i bezbednosti korisničkih podataka.

Nju obezbeđuje standardna "end-to-end" enkripcija ličnih poruka i poziva korisnika Vibera, odsustvo čuvanja isporučenih poruka na serverima (osim ukoliko je korisnik sam aktivira), uvođenje samouništavajućih poruka i kodirane prepiske i nedeljenje podataka korisnika sa Facebookom (svi poslovni odnosi Vibera sa kompanijom Facebook su prekinuti).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kasna jesen

    11. januar 2021 | 17:49

    Godinama se kunem u W.A. danas instalirah telegram,ma perfekt

  • Lol

    11. januar 2021 | 15:54

    Normalno, cim se fejs umesao.

  • Majkl Džondar

    12. januar 2021 | 10:44

    Telegram ljudi. Radi ubija, a siguran. WA nemam već skoro dve godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA