"Trampov Twitter" potpuno uklonjen sa interneta zbog "promovisanja nasilnog sadržaja"

Amazon je, u ponedeljak, obustavio hostovanje Parlera na svojim klaud serverima, čime je ta mreža prestala da funkcioniše

  • 0
Parler kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Društvena mreža Parler, koja "promoviše slobodan govor", veoma popularna među pristalicama Donalda Trampa i američkim desničarima, uklonjena je sa interneta nakon što joj je Amazon uskratio usluge hostinga.

Ovaj klon Twittera, koji je na sebe skrenuo pažnju javnosti kao platforma za komunikaciju među demonstranima koji su podržavali proteste protiv rezultata američkih prededničkih izbora, prethodno je bio izbačen iz Googlepve i Appleove prodavnice mobilnih aplikacija.

Amazon je, u ponedeljak, obustavio hostovanje Parlera čime je ta mreža nestala sa interneta, dok je Amzonov kalud servis AWS potvdio da više neće poslovati sa tom mrežom, piše britanski Guardian.

U pismu upućenom Parleru, iz Amazona su saopštili da je "u poslednje vreme na njihovoj platformi primećen stalni rast promocije nasilnog sadržaja, koji krši uslove korišćenja".

- Čini se da Parler još uvek pokušava da ustanovi pravila kada je moderiranje sadržaja u pitanju. Neke sadržaje uklanjate kada vas na njih upozorimo mi ili neko drugi, ali to nije uvek urgentno - neveo je Amazon u pismu, dodajući da  je izvršni direktor Parlera nedavno izjavio da se "ni on, ni platforma ne smatraju odgovornima ni za šta od toga".

Amazon je istakao da više ne može da pruža svoje usluge klijentu koji "nije sposoban da efikasno identifikuje i uklanja sadržaje koji podstiču i ohrabruju nasilje prema drugima".

Parler kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Parler je tužio Amazon zbog suspendovanja njihove platforme. Izvršni direktor te mreže Džon Matze prethodno se porukom obratio korisnicima obaveštavajući ih da postoji "mogućnost da će Parler biti nedostupan u trajanju do nedelju dana, dok ga ne izgradimo ispočetka", da bi u ponedeljak, sat vremena pre uklanjanja sa Amazona, objavio da "će verovatno biti neaktivan duže nego što je bilo očekivano".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA