Kako aplikacije koriste vaše podatke i koju od njih da izaberete

Potpuna je privatnost nemoguća, ali vidljivost se donekle može kontrolisati...

  • 4
Whatsapp Signal Viber Telegram

Foto: Profimedia

Podaci danas predstavljaju glavnu vrednost mnogih kompanija. Upravo su podaci ti koji su izazvali do sada neviđene migracije korisnika sa jedne aplikacije za dopisivanje na druge.

Kompanija Facebook u svom vlasništvu, osim istoimene društvene mreže, ima i Instagram i WhatsApp. Ono što Facebook želi, je da objedini sve podatke koje im korisnici daju koristeći te aplikacije.

U nameri da sve svoje platforme dodatno poveže, Facebook je odlučio da se odreknu svih onih koji na to ne pristanu. Zato su korisnicima WhatsAppa saopštili da, ukoliko ne žele da pristanu na nove uslove, mogu da se "pozdrave" sa aplikacijom.

Taj ultimatum dodatno razbesneo korisnike, pa je usledio masovni "egzodus" sa WhatsAppa na alternativne čet aplikacije kao što su Signal i Telegram.

Bolje korisničko iskustvo

 

Građani zemalja članica EU i Velike Britanije, zahvaljujući EU regulativi, za sada su delimično pošteđeni te komplikacije, pa njihovi podaci sa WhatsAppa neće biti integrisati u Facebook, mada će i oni morati da pristanu na nove uslove i ažuriranja, prenosi Večernji list.

Facebook objedinjavanje podataka objašnjava boljim korisničkim iskustvom. Time bi, naime, trebalo da bude "poboljšana" personalizovana ponuda oglasa koja se već događa. Ako koristite Facebook, već ste navikli da vam iskaču oglasi koji su povezani sa vašim pretraživanjima i interesima koje ste iskazali klikovima na toj platformi.

Facebook, WhatsApp, Fejsbuk, Vocap

Foto: Pixabay

Osim toga, ako nešto kupite koristeći Facebook, prodavac bi mogao da vas nađe i na WhatsApp aplikaciji. Konverzacije ostaju kriptovane, što znači da njihov sadržaj ne bi ušao u kategoriju prikupljanja podataka, ali se zna sa kim i koliko dugo "pričate".

Istina, većina tih podataka i nije nepoznata, ali ovako bi pristankom korisnika bila i dodatno eksploatisana. Mnogi nemaju ništa protiv činjenice da se platforme poput Facebooka na neki način sve više "brinu" o njima, drugi pak zaziru od bilo kojeg oblika deljenja ličnih podataka.

Šta je alternativa?

 

Evropljani su, prema svim istraživanjima, najosetljiviji kad je reč o privatnosti. A šta je alternativa? Ilon Mask predlože Signal, a mnogi su odabrali i Telegram.

Signal je aplikacija otvorenog koda ("open source"), što znači da svi mogu da vide kod i način funkcionisanja i samim tim da ukažu na potencijalnu ranjivost tog sistema.

Telegram, aplikacija, telefon

Foto: Unsplash

Telegram je, ističu stručnjaci, manje siguran, jer svoju enkripciju razvija sam, pa su se u tome pokazali i određeni propusti, iako je i dalje bezbedniji od WhatsAppa pošto ne deli podatke sa Facebookom. Enkriptuje razgovore u delu "tajnih razgovora", dok je Signalu ta enkripcija osnovno podešavanje.

I kod nas veoma popularna aplikacija Rakuten Viber, odmah se nakon objave novih uslova WhatsAppa, ponudio se kao alternativni izbor, kritikujući ovu promenu pravila privatnosti.

Korisničko iskustvo VS. "nevidljivost"

 

Da sumiramo - ako želite bolje korisničko iskustvo i jednostavnije deljenje linkova i ostalih podataka, a pri tom vas ne brine privatnost niti ko sve ima vaš broj telefona, nemate nikakve brige oko WhatsAppa.

mobilni-aplikacije

Foto:Pixabay.com

S druge strane, ako želite da budete što više nevidljivi na mrežama, odaberite neku alternativnu čet aplikaciju. Potpuna je privatnost nemoguća, ali vidljivost se donekle može kontrolisati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    23. januar 2021 | 17:20

    Znate koliko me nije briga taman da sede tamo i citaju svaku moju poruku

  • Misirac

    23. januar 2021 | 21:17

    Što mi nešto pište .... Nek’ koriste kol’ko ‘oće! Od mene će teško da se nešto ovajde

  • Sara

    23. januar 2021 | 19:50

    Dakle vocap zaglibio posle istine da ce FB preuzeti podatke ( sto je i istina) ... pa ajde sada da se povrate ...ali nema od toga nista. Uzgred Telegram je odlican iako ia o viber .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA