≫ 

Sve o zloglasnoj aplikaciji preko koje su članovi klana Velje Nevolje slali snimke mučenja

Šta je Sky putem koga su pripadnici klana Velje Nevolje "slali snimke ubistava i mučenja"?

  • 7
Veljko Belivuk, Velja Nevolja Foto: ATA Images

Aktuelna tema zaštite podataka korisnika različitih mesidžing aplikacija, koju je sredinom januara pokrenula najava WhatsApp-a o uvođenju novih pravila privatnosti, ima i svoju nešto "ekstremniju" stranu.

Pomenuta pravila privatnosti uglavnom se odnose na korišćnje privatnih podataka u komercijalne svrhe. Međutim, šta sa događa kada je u pitanju komunikacija koja za temu ima nelegalne i kriminalne aktivnosti?

Tako je nedavno hapšenje kriminalne grupa Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, koja se sumnjiči za jezive zločine, među kojima otmice, ubistva i mučenja, kao i trgovina narkoticima, postavilo i pitanje načina na koje su članovi te grupe međusobno komunicirali.

Iz izjava zvaničnika moglo se čuti da su pripadnici klana Velje Nevolje "putem Sky-a slali snimke ubistava i mučenja". Reč je o još jednoj u nizu aplikacija za slanje poruka i fajlova, s tim što je ova sve samo ne obična, a ni besplatna.

Sky se reklamira aplikacija za bezbednu razmenu poruka koja je najbolja u svojoj klasi, i kod koje su poruke šifrovane tokom celog svog puta od pošiljaoca do primaoca.

"Provaljivanje" nemoguće

Aplikacija u svakom trenutku "putovanja" poruke koristi posebnu vrstu zaštite, pa je njeno "provaljivanje" praktično nemoguće. Plus, Sky omogućava postavljanje posebne šifre čijim se aktiviranjem trajno brišu svi podaci ikada poslati putem aplikacije.

Sky korisnicima omogućava da svaku pojedinačnu poruku, kao i sve fajlove poslate u porukama, čuvaju u posebnom sefu i za svaku postave posebnu lozinku. Postoji i ograničenje broja pokušaja unosa lozinke, pa ukoliko ona ne bude "pogođena" - aplikacija će je izbrisati kao neovlašćen unos.

Takođe, ako neko pokuša da se uloguje na aplikaciju sa drugog uređaja, a ona proceni da taj uređaj nije bezbedan, ili je na bilo koji način kompromitovan, logovanje se biti onemogućeno.

Upravo zbog toga, kompanija koja stoji iza Sky-a, korisnicima ne nudi samo aplikaciju, već u paketima usluga za njeno korišćenje ima, prodaje i posebno prilagođene iPhone telefone, zaštićene od hakovanja.

Sky aplikacija Printscreen: SkyECC

Popularan među kriminalcima

Zbog svega što nudi, Sky je posebno popularan kod kriminalaca kojima su zaštićeni kanali komunikacije veoma važni.

Sve što Sky nudi korisnicima, međutim, uopšte nije jeftino, pa tako iPhone 7 telefon sa tromesečnom pretplatom na Sky košta više od 1.000 evra. Dalja aktivacija licence i korišćenje aplikacije, u zavisnosti od izabranog paketa, korisnika će koštati od 600 pa čak do 2.000 evra!

Pre Sky-a, kriminalci širom Evrope su najviše koristili, takođe dobro zaštićen sistem, EncroChat, koji je prestao sa radom u junu 2020. godine, nakon što su i njega "provalile" i hakovale ga obaveštajne službe zapadnih zemalja. U tom trenutku EncroChat je imao 60.000 registovanih korisnika, a policijska akcija dovela do hapšenja više od 1.000 kriminalaca i više različitih zemalja.

Video: Belivuk u pritvoru, a radovi na njegovoj tvrđavi ne staju: Zida malu Šilerovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    2. mart 2021 | 11:59

    Belivuk i ostali kriminalci su samo krajnji izvršitelji...zna se da sve dolazi izvana za rušenje vlasti i dovođenje onih koji će se odreći Kosova i ući u NATO...nije tu ništa čudno, nije Srbija prva država u kojoj se to radi...

  • 🐝🐝🐝

    2. mart 2021 | 10:44

    Pa ova aplikacija i jeste policijska..

  • Budak

    2. mart 2021 | 14:32

    Belivuk i njegovi saradnici će ovu situaciju platiti debelo, opet ono staro što neko reče najgore od svega što su oni zadnja karika u ovom lancu i na nekog moraju kola da se slome u ovom slučaju su to oni..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA