≫ 

Google Maps donosi veliku promenu: Navigacija vas više neće voditi najbržom rutom

Algoritam pronalaženja puta će samostalno određivati način kretanja korisnika tako da ostavlja najmanje tragova ugljen-dioksida i drugih štetnih materija po okolinu

  • 6
Navigacija, Google Maps

Foto: Pixabay

Popularnu aplikaciju Google Maps i njenu opcija za navigaciju ove godine očekuje značajna promena.

Prema informacijama koje su izvori bliski kompaniji Google otkrili za sajt PhoneArena, navigacija više neće korisnicima automatski nuditi najbržu rutu do zadate tačke, nego onu koja troši najmanje resursa i štiti prirodu.

Za početak će biti računat faktor potrošnje goriva, a kasnije će se kalkulaciji pridružiti i neki drugi faktori, kao što su ostali tipovi zagađenja i alternative pešačenjem ili vožnjom bicikla, navodi National Geographic.

Algoritam pronalaženja puta od tačke A do tačke B će samostalno od tog trenutka određivati način kretanja korisnika tako da najmanje ostavi tragova ugljen-dioksida i drugih štetnih materija po okolinu i planetu. Ipak, korisnici kojima je brzina prioritet i dalje će biti u mogućnosti da odaberu pristup najbržoj ruti, ali samo kroz dodatna podešavanja, prenosi Smart Life.

Zbog ove promene, Google će ažurirati i dodatno poboljšati navigaciju javnim prevozom. Korak po korak tj. stanica po stanica i raspored kretanja u realnom vremenu biće još precizniji i dostupni u većem broju gradova. Naglasak će biti stavljen na električne autobuse, prevozna sredstva sa smanjenom emisijom CO2, kao i na voz, tramvaj i metro.

Rad na poboljšanju gradskog javnog prevoza prebačen je delom i na gradske uprave, koje sad mogu tešnje da sarađuju sa kompanijom Google na putu ka zajedničkom cilju. A da li će se i kako ovo odraziti i na naše gradove, kojima je čistiji, precizniji i kvalitetniji javni prevoz neophodan, ostaje da se vidi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Citizen

    26. april 2021 | 09:40

    Trebalo bi da razmisle i ubace program za kamione,visinu ,tezinu...

  • Kalimero

    26. april 2021 | 12:54

    Tek sad će car go vozači da lutaju po gradu...

  • Манча

    27. april 2021 | 07:53

    А иначе је водила најбжом рутом, одведете у јендек неки јер је она то израчунала као најбржу руту, колко пута је та најбржа рута испала много спорија од било које друге због тога...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA