Znaju sve o vama, a daju i drugima: Šta sve WhatsApp i Instagram dele sa Facebookom?

Facebook kontroliše sve svoje aplikacije i uvezuje ih u svoj eko-sistem, a podaci korisnika se prosleđuju popularnoj društvenoj mreži...

  • 0
Facebook, Instagram i Whatsapp

Foto: Pixabay

Instagram i WhatsApp su počeli kao nezavisne aplikacije, ali ih je vremenom kupila kompanija Marka Zakerberga, pa danas funkcionišu pod krovom Facebooka. Ta kompanija kontroliše sve svoje aplikacije i uvezuje ih u svoj eko-sistem, a podaci korisnika se prosleđuju popularnoj društvenoj mreži.

WhatsApp je bezbedna platforma, a količina podataka koje deli ograničena je "end-to-end" enkripcijom. To znači da prepiske ne može niko da čita, osim onih koji se dopisuju. Uz to, platforma ne koristi vaše kontakte za potrebe marketinga (ili bar ne bi trebalo da ih koristi, piše The Scottish Sun.

Ono što deli sa Facebookom je broj telefona korisnika i informacije o mobilnom uređaju (verzija operativnog sistema i slično). WhatsApp prikuplja podatke o vremenu registracije naloga, kao i o tome kada ste poslednji put koristili aplikaciju.

Platforma prati koliko ste poruka poslali, kao i broj telefonskih poziva, ali ne njihov sadržaj. Kompanija naglašava da WhatsApp deli informacije kada je potrebno "promovisati bezbednost i integritet".

Kao i WhatsApp, aplikacija Instagram deli podatke sa matičnom kompanijom, s tom razlikom što ne poseduje isti nivo enkripcije. To znači da direktne poruke nisu zaštićene, iako ne znamo da li ih Facebook koristi za ciljano oglašavanje ili marketing, prenosi Objektiv.

Instagram je javna platforma, pa Facebook može svašta da sazna. U to se ubrajaju lokacije fotografija, stranice, nalozi i grupe sa kojima ste povezani. Aplikacija će preuzeti vašu kontakt listu (ako odlučite da je importujete), kao i listu poziva i SMS istoriju.

Beleže se i podaci o mobilnom uređaju, operativnom sistemu, kapacitetu baterije i jačini internet signala. Facebook te podatke koristi za personalizaciju reklama, pa na taj način prati vaša interesovanja, kontakte, aktivnosti

Video: Svi noviteti koje nam Facebook sprema za ovu godinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA