≫ 

Google i Apple uklonili opozicione aplikacije: Kremlj pozdravlja, Navaljni optužuje za ucenu

Aplikacija, koju su osmislili saveznici Alekseja Navaljnog, daje ljudima detaljne preporuke o tome za koga da glasaju u pokušaju da se osujete izborne šanse vladajuće Jedinstvene Rusije i Vladimira Putina

  • 1
Kremlj Foto: Pixabay

Kremlj je pozdravio odluku kompanija Alfabet Google i Apple da prvog dana ruskih parlamentarnih izbora iz svojih prodavnica uklone zabranjenu aplikaciju za taktičko glasanje protiv vlade.

- Ova aplikacija je ilegalna u našoj zemlji, obe platforme su o tome obaveštene i naizgled su donele ovu odluku u skladu sa slovom zakona - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Ova aplikacija, koju su osmislili saveznici osuđenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, daje ljudima detaljne preporuke o tome za koga da glasaju u pokušaju da se osujete izborne šanse vladajuće stranke Jedinstvena Rusija koja podržava predsednika Rusije Vladimira Putina.

Opozicioni aktivisti u Rusiji optužili su kompanije Alfabet Google i Apple da su podlegle pritisku Kremlja nakon što su prvog dana parlamentarnih izbora uklonili ovu antivladinu taktičku aplikaciju za glasanje.

Članovi gornjeg doma parlamenta sastali su se pred izbore sa predstavnicima kompanija Alfabet Google i Apple kako bi im poručili da uklone aplikaciju ili se suoče sa ozbiljnim posledicama, uključujući novčane kazne i krivično gonjenje.

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan, takođe je pre izbora pozvan u ministarstvo spoljnih poslova da sasluša pritužbe da ponašanje američkih kompanija predstavlja mešanje SAD u unutrašnje poslove Rusije.

Leonid Volkov, saveznik Alekseja Navaljnog, optužio je ove dve američke kompanije da su podlegle, kako je rekao, ucenjivačkoj kampanji Kremlja.

- Ovaj sramotni dan dugo će se pamtiti - poručio je Volkov na platformi Telegram.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. septembar 2021 | 15:17

    "optužio je ove dve američke kompanije da su podlegle, kako je rekao, ucenjivačkoj kampanji Kremlja" - ИЗГЛЕДА да су Амери научили лекцију...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA