≫ 

Nova prevara kruži WhatsApp-om: Poruka prijatelja u nevolji može skupo da vas košta

Varalice se predstavljaju kao bliske osobe, a zatim pokušavaju da stvore napetu atmosferu, kako bi zbunili korisnika

  • 0
WhatsApp, Vocap

Foto: Pixabay

Ovakva vrsta prevare je vrlo delotvorna, a do sada su hiljade ljudi nasele na nju. Najpre hakuju WhatsApp korisnički nalog, a zatim se jave prijateljima ili članovima porodice te osobe. Pritom navode da imaju određeni problem (nesreća, povreda, bolest) ili da je reč o nekoj drugoj hitnoj situaciji.

WhatsApp poziva korisnike da budu oprezni 

 

Postoje nekoliko varijanti obmane. Pojedini prevaranti se često javljaju sa nepoznatnog broja, a potom predstavljaju kao prijatelj koji je promenio broj telefona.

Ukoliko dobijete ovakav poziv ili poruku, zastanite na trenutak i dobro razmislite o sledećem koraku. Nemojte paničiti ili naglo reagovati, jer prevaranti računaju na to.

Šta učiniti u ovakvoj situaciji?

 

Svako želi da pomogne prijatelju ili rođaku koji je u nevolji, ali se oprez podrazumeva. Ukoliko dobijete zahtev za uplatom novca preko aplikacije, WhatsApp predlaže da uradite sledeće:

- Kada primite poruku, zastanite za trenutak. Nemojte reagovati ishitreno, jer prevaranti računaju na paniku žrtve;

- Pokušajte da stupite u kontakt sa osobom koja navodno traži novac od vas. Nazovite je na njen broj i raspitajte se o potencijalnom problemu. Poruka nije dovoljni pokazatelj, zato proverite da li se radi o vašem prijatelju ili članu porodice;

- Nikada ne odgovarajte na poruke prevaranata ili nepoznatih osoba. Takođe, vodite računa o tome šta preuzimate sa interneta putem emaila ili WhatsApp-a. Mogu biti zlonamerni i zaraziti vaš uređaj.

Video: Ono kad kupiš Noblice, pa umesto 18, dobiješ 17 komada?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA