IBM Spectrum Scale - rešenje koje ispunjava sve zahteve veštačke inteligencije i analitike

IBM Spectrum Scale je jedan od vodećih softvera namenjen za file i object storidž sisteme

  • 0
kompjuteri, monitori, internet, mreža Foto: Pixabay

Ovaj softver može da radi kao software-defined storage i predstavlja rešenje koje ispunjava sve zahteve vezane za veštačku inteligenciju (AI), big data, analitiku i HPC (high-performance computing) scenarije. Glavna karakteristika je svakako sofisticirano upravljanje podacima zahvaljujući odličnim performansama i skalabilnosti koje poseduje.

IBM Elastic Storage System (ESS) predstavlja integrisani i testirani Spectrum Scale storidž blok sistem koji obezbeđuje vrhunske performanse, pouzdanost i dostupnost. U većini slučajeva ESS omogućava optimalan način za implementaciju Spectrum Scale-a.

IBM Spectrum Scale

Spectrum Scale je visoko skalabilno rešenje visokih performansi za file i object storidž sisteme koje omogućava unifikaciju virtualizacije, analitike, file i object podataka u jedinstveno, scale-out storidž okruženje.

Performanse Spectrum Scale-a potiču iz njegove paralelne, skalirane arhitekture koja je nastala pre više od 20 godina. Na granularnom nivou postoji mnogo ugrađenih karakteristika koje dodatno optimizuju performanse. Dva najbrža svetska AI superkompjutera (Summit i Sierra) bazirani su na Spectrum Scale-u. Poslednjih godina IBM je uspeo da pretvori Spectrum Scale u software-defined storage komercijalnu ponudu.

Primena Spectrum Scale-a je raznolika, a jedna od mogućih je i kroz integrisano rešenje IBM Elastic Storage System (ESS).

IBM Elastic Storage System (ESS)

IBM Elastic Storage System (ESS) predstavlja integrisani i testirani sistem koji olakšava obradu i upravljanje nestrukturiranih podataka na lokalnom nivou. ESS pruža jedinstvene prednosti kao što su: poboljšane Hyper-scale performanse, potpuno automatizovane mogućnosti upravljanja podacima i fleksibilno integrisano rešenje za skladištenje podataka.

ESS obezbeđuje skalabilno i pouzdano skladištenje Spectrum Scale storidž sistema visokih performansi. Ovo podrazumeva mogućnost povećanja ili skaliranja storidž sistema kako bi se zadovoljili zahtevi za performansama u svim radnim opterećenjima. ESS takođe obezbeđuje objedinjeni sistemski grafički korisnički interfejs (GUI) za jednostavno postavljanje klastera. Takođe, integracija sa IBM Spectrum Control softverom u svakodnevnoj primeni pojednostavljuje administraciju skladištenja.

Ono što Spectrum Scale odvaja od sličnih sistema je jedinstveni repozitorijum podataka sa unificiranom podrškom za file i object sisteme. To znači da postoji samo jedan globalni namespace prostor koji treba predstaviti programerima, data scientist-ima, line of business (LOB) korisnicima i tako dalje. Spectrum Scale pruža podršku za više protokola koristeći čvorove protokola, kao što su NFS 4.1, SMB i object. Spectrum Scale je idealno rešenje za big data analitiku jer uključuje potpunu podršku za Hadoop.

Što se pouzdanosti i dostupnosti tiče, Spectrum Scale podržava Disaster Recovery (DR) scenarije sa sinhronom ili asinhronom replikacijom. Spectrum Scale RAID pruža rešenje za skladištenje reda veličine petabajta koje se brzo implementira, smanjuje uticaj otkaza drajvova velikog kapaciteta, skraćuje vreme obnavljanja i obezbeđuje visoke performanse. U milionima sati upotrebe u produkciji, ESS ima pouzdanost od pet devetki, tj. 99,999%.

Elastic Storage System (ESS) je dostupan u više varijanti sa različitim scenarijima u Spectrum Scale klasteru. U zavisnosti od namene, ESS je sastavljen od jednog do devet polica.

ESS u Spectrum Scale klasteru sadrži 2 Spectrum Scale I/O servera koja rade u redundansi i jednog Power ESS upravljačkog servera (jedan po Spectrum Scale klasteru).

ESS 5000 sadrži dva IBM Power9 Spectrum Scale Network Shared (NSD) diska povezanih na sve storidž jedinice radi postizanja visoke dostupnosti sistema.

ESS 3200 je potpuno integrisani 2U storidž blok sistem koji se sastoji od dva AMD x86 servera PCIe generacije 4 koji imaju ulogu Spectrum Scale Network Shared diska (NSD) koja su povezana međusobno, ali i sa NVMe storidž sistemima.

ESS podržava sledeće tipove drajvova: SAS, NL-SAS, SSD i NVMe.

Glavne kategorije ESS modela su: ESS 3200 koji je baziran na NVMe flash storidž sistemu za dostizanje visokih performansi; ESS 5000 SLx modeli koji se koriste kada je potreban veliki kapacitet (korišćenjem tvrdih diskova) – "x" označava koliki broj polica se nalazi u sistemu; ESS 5000 SCx modeli se koriste kada je potrebno obezbediti ekstremno velike kapacitete – "x" označava koliki broj polica se nalazi u sistemu.

IBM Elastic Storage System se pokazao kao odlično rešenje u situacijama gde postoji potreba za skladištenjem fajlova velikog kapaciteta, uz brz pristup bez latencije sa visokim stepenom pouzdanosti. Najčešću potrebu za ovakvim sistemima imaju audio-video kuće gde se zahteva direktan pristup sistemu putem file i object protokola kroz integraciju sa već postojećim sistemima.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti autorizovanom IBM partneru Partner Care.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA