Ova ekstenzija za pregledač omogućava prikazivanje broja dislajkova na YouTube klipovima

Ukoliko vam nedostaje da vidite broj dislajkova na YouTube video snimcima, razmislite o tome da instalirate ovu ekstenziju za pregledač, koja može da vrati tu funkciju.

  • 1
Foto: Pixabay

Ranije ovog meseca, YouTube je doneo kontroverznu odluku da ukloni broj dislajkova sa svih svojih video snimaka, u pokušaju da obeshrabri ciljane kampanje uznemiravanja. Samo dugme za dislajk je i dalje prisutno i, ako negativno reagujete na neki sadržaj, to će uticati na vaše buduće preporuke. Međutim, ukupan broj dislajkova nije javno dostupan.

Umesto toga, broj je sada vidljiv samo kreatorima sadržaja. Ovu odluku kritikovao je i jedan od suosnivača YouTube-a, rekavši da će eventualno dovesti do pada kvaliteta YouTube platforme.

Kao odgovor na to, jedan programer napravio je ekstenziju otvorenog koda za Firefox i Chrome pregledače koja korisnicima omogućava da vrate ovu funkciju.

Ekstenzija, nazvana “Return YouTube Dislike”, već je privukla više od 100.000 korisnika, prema Chrome veb prodavnici. Softver je trenutno u ranoj alfa fazi, ali radi kako je predviđeno: učitate YouTube video, a ekstenzija vam ponovo prikaže broj dislajkova.

Funkcioniše tako što pristupa Google-ovom interfejsu za programiranje aplikacija (API). Ukratko, to znači da će podaci koje vidite biti potpuno tačni.

Međutim, Google planira da ugasi ovaj API 13. decembra, što predstavlja prilično veliki problem za ovu ekstenziju.

Kada API bude ugašen, ekstenzija će tada početi da koristi nešto drugačije metode, što će značiti da ukupan broj dislajkova možda neće biti toliko precizan nakon nekog vremena i da se neće zasnivati na podacima prikupljenim u realnom vremenu. Umesto toga, softver će ažurirati ukupan broj dislajkova samo jednom u dva do tri dana, piše PC Magazine.

U svakom slučaju predstavljaće značajno poboljšanje u odnosu na trenutno stanje platforme. Kako je jedan od suosnivača YouTube-a rekao, ova funkcija je važna zato što dozvoljava ljudima da filtriraju dobar sadržaj u okeanu lošeg, što je posebno važno kada se govori o tutorijalima ili edukativnim video snimcima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    2. decembar 2021 | 17:38

    Ja na mojim klipovima vidim dislajkove i bez ekstenzije. Opet se vide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA