≫ 

Kao naučno-fantastični film: Hologrami bi uskoro mogli da zamene video pozive

Šef jedne od vodećih kompanija za razvoj holograma kaže da je uveren da će hologramska tehnologija zameniti standardne video pozive za “pet godina”.

  • 1
Portl Foto: Profimedia/ddp USA

Kako je pandemija gotovo zaustavila mnoga globalna putovanja od marta prošle godine, to je podstaklo sve veće interesovanje za upotrebu holograma - 3D projekcije osobe - kao realnije i, za mnoge, bolje alternative video pozivima.

Američka kompanija Portl jedna je od vodećih u ovoj oblasti, a njen šef sada kaže da ne stižu da prave svoje “portale” dovoljno brzo.

Portali, kako su ih nazvali, su visoki oko dva i po metra, i to su kompjuterizovane kabine u kojima se pojavljuje hologram osobe u prirodnoj veličini, piše BBC.

Portali imaju ugrađene zvučnike, tako da se čuje “glas” holograma. Oni takođe uključuju kamere i mikrofone tako da korisnik holograma može da vidi i čuje ljude ispred svoje 3D projekcije.

Tamo gde osoba zapravo fizički stoji - a to može biti na drugom kraju sveta - potrebna im je samo kamera, obična pozadina i još jedan set zvučnika i mikrofona.

Portlov softver zatim preko interneta povezuje korisnika sa portalom ili portalima, gde god oni bili na svetu, a mogu se povezati na onoliko portala koliko žele.

Portl sistem je za sada namenjen poslovnim korisnicima, a trenutno ga koriste kompanije kao što su Netflix i T-Mobile. Portali koštaju oko 60.000 dolara svaki, tako da su svakako skupi, ali kompanija kaže da se mogu iznajmiti za znatno manje novca.

Sa druge strane, U Microsoftu, hologramska komunikaciona tehnologija zasnovana je na hedsetu pod nazivom HoloLens 2. Po ceni od 3.500 dolara po komadu, hedset je znatno jeftiniji od Portlovog sistema, ali hologrami nisu toliko realistični.

Kada dva ili više korisnika pozovu jedan drugog, njihovi hologrami se projektuju ispred svakog od njih kao animirani avatari, koji deluju kao da stoje u istoj prostoriji.

Nemačka inženjerska grupa Thyssenkrupp je jedna od firmi koja ovu tehnologiju praktično primenjuje.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača liftova, nekada je morao da šalje svoje tehničare širom sveta kako bi izvršili sve neophodne popravke. Sada ovi zaposleni umesto toga koriste HoloLens 2 da se povežu u holografskom obliku sa lokalnim tehničarima, kako bi im pomogli u poslu koji treba da se obavi.

U međuvremenu, Japan Airlines koristi hedset za obuku mehaničara i posade aviona.

Gordon Vecstajn, vanredni profesor elektrotehnike i računarstva na Univerzitetu Stanford, kaže da su hologrami "efikasniji način" komunikacije od video poziva.

- Pomoću holograma možete imati kontakt očima. Možete čitati suptilne znakove kao što je ko koga gleda - kaže on.

Ipak, upozorava on, mogu se javiti problemi u budućnosti ako hologrami postanu toliko realistični, da će biti nemoguće razlikovati pravu osobu od 3D projekcije.

Druge hologramske firme su više fokusirane na potrošačko tržište, kao što je Ikin iz SAD-a. Kompanija sledeće godine planira da lansira uređaj koji možete prikačiti za svoj mobilni telefon i koji će projektovati hologram osobe sa kojom razgovarate.

Šef Portla kaže da je uveren da će hologramska tehnologija zameniti standardne video pozive za “pet godina”, kao i da će se oglašavanje u bliskoj budućnosti obavljati korišćenjem holograma.

Video: Hologramskim krikom protiv dokolice: Devojka napravila crtež koji bi u mraku prepao mnoge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    13. decembar 2021 | 23:19

    Их, која радост за порно индустрију...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA