≫ 

Viber u Srbiji: Ovako je izgledala 2021. u brojkama

Rast od 12% u broju poziva, 1.000 poruka u sekundi, čet botovi dočekali su svoj trenutak i rast angažovanja korisnika od čak 65%, poslovne poruke poboljšale su komunikaciju sa korisnicima i doživele rast od čak 104% kada je reč o konverzacionim poslovnim porukama – ovako izgleda godina za nama na Viberu.

  • 3
Viber

Foto: Viber

Rakuten Viber, jedno od vodećih imena među servisima za glasovne komunikacije i instant razmenu poruka predstavio je detaljni pregled informacija o tome kako su robne marke i korisnici aplikacije u Srbiji komunicirali kroz Viber tokom 2021.

Viber se aktivno koristi od strane preko 90% vlasnika pametnih telefona u našoj zemlji, po čemu je prepoznat kao aplikacija broj 1 za četovanje kod nas.

U svom poslednjem statističkom izveštaju, Viber je prikazao rast od 12% u broju ostvarenih poziva i poslatih poruka tokom protekle godine.

Ovo znači da su Srbi obavili oko 1.5 milijardi poziva, proveli 120 miliona sati u glasovnim i tekstualnim razgovorima na Viberu – i slali u proseku 1000 poruka svake sekunde kroz ovu aplikaciju. Korisnici u našoj zemlji su – očekivano - najčešće pozivali svoje sagovornike i slali najveći broj poruka na dane omiljenih domaćih praznika – na novogodišnje veče, Dan žena i Dan zaljubljenih. 830 miliona stikera je oplemenilo četove među korisnicima u Srbiji tokom 2021. godine.

Tokom protekle godine, Viber je proslavio svoju jedanaestu godišnjicu – i tom prilikom ostvario važnu prekretnicu u vidu 1 milijarde instalacija na Androidu, a predstavio i AR Objektive kroz partnerstvo sa kompanijom Snap Inc.

Objektivi su zabeleženi kao još jedan značajan uspeh u razvoju kompanije, jer su korisnici iz Srbije kreirali preko 3 miliona Objektiva od njihovog uvođenja na platformu - avgusta prošle godine. Stvoreni da razvesele komunikaciju među sagovornicima, Viber Objektivi su takođe dostupni brendovima i organizacijama za ostvarenje njihovih marketinških strategija.

Objektivi predstavljaju značajno pojačanje već prisutnim kolekcijama stikera na aplikaciji, koji omogućavaju korisnicima da se vizuelno izraze kroz svoje četove – a brendovima mogućnost da na prirodan i neinvazivan način povećaju svest o sebi među svojom potrošačkom publikom i približe ih svojim aktivnostima.

U godini 2021.Viber je postao izabrana platforma za više važnih društvenih organizacija i inicijativa. Među njima se ističu Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, čiji originalni stikeri su doprineli nastanku zajednice koja redovno informiše preko 100,000 njenih članova – kao i UNICEF u Srbiji.

Premijerno u Srbiji je predstavljen napredni čet bot City & Me Niš - koji građanima najvećeg grada na jugu Srbije pruža ažurirane gradske servisne, transportne i zdravstvene informacije, vesti iz oblasti kulture i ekologije - i mogućnost njihove konstruktivne interakcije za dobrobit grada. Širenje ponude ovog čet bota i na druge gradove Srbije nalazi se u aktuelnom razvojnom planu Vibera.

Viber u Srbiji je prepoznat i kao omiljena platforma za promociju kreativnih poslovnih projekata i zabavnih sadržaja. Korisnicima je dostupan poseban sadržaj omiljenih emisija poput Gastronomada i portala Superžena – kao i zabavna interakcija sa zvezdama poput Sergeja Ćetkovića. Saradnja sa vodećim sportskim timovima je proširena kroz nove Viber zajednice KK Crvena zvezda i KK Partizan, Odbojkaškog saveza Srbije i nastavkom uspešne saradnje sa Olimpijskim komitetom Srbije.

Foto: Viber

Istovremeno sa povećanjem korišćenja Vibera među privatnim korisnicima, brendovi takođe prikazuju povećanje interesovanja za Viberova rešenja za razmenu poruka poslovne prirode – kako bi ojačali komunikaciju sa svojim potrošačima podigli je na viši nivo u njihovoj omiljenoj aplikaciji. Tokom 2021. godine, Viber je zabeležio u Srbiji:

Rast od 21% u broju čet botova, uz povećanje od 65% u segmentu interakcija sa čet botovima; Povećanje od 41% u broju otvorenih novih naloga za poslovnu razmenu poruka (uz globalno povećanje od 55%); Sveopšte povećanje od 66% u broju isporučenih Viberovih poslovnih poruka. Broj transakcionalnih poruka (porudžbina, praćenja isporuke pošiljki, podsetnika za sastanke) porastao je za 25%, promotivnih poruka (posebenih ponuda, popusta) za 71% i konverzacijskih poruka (podrška kupcima) za impresivnih 104%.

Više od 8500 brendova širom sveta se danas oslanja na Viberova rešenja za poslovnu komunikaciju kako bi najneposrednije održavala svoje odnose sa kupcima i korisnicima svojih usluga.

I konačno – brendovi su u mogućnosti da plasiraju svoje reklamne sadržaje kako bi povećali njihovu primećenost i privukli nove korisnike. Prošle godine, ukupni broj impresija Viberovih reklama se povećao za 74% u Srbiji i 70% na globalnom nivou, čime je na najbolji način potvrđeno značajno interesovanje od strane oglašivača. Među vodećim vertikalama u smislu rezultata našli su se zdravlje i fitnes – sa rastom od 90%, energetika sa rastom od 56% i transportne usluge – koje su porasle za 51%.

Primećeno je i značajno učešće novih kategorija oglašivača na Viberu – poput firmi za zapošljavanje i manjih lokalnih biznisa, čime se vidi jasan uticaj pandemije na poslovni ambijent i tržište rada.

Uz razvoj novih funkcija za pogodno korišćenje i komunikaciju od strane brendova, bezbednost naših korisnika i privatnost njihovih podataka predstavljaju bitan deo DNK kompanije. Viber je potvrdio posvećenost zaštiti podataka svojih korisnika primenom enkripcije sa-kraja-na-kraj kao operativnog standarda - od 2016.

U prilog tome, Viber je tokom 2021. godine primio zvanične pohvale od strane Mozilla Fondacije, ZDNET-a i Tom’s Guide-a za posvećenost korisničkoj privatnosti i bezbednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA