≫ 

TikTok bi mogao biti kažnjen zbog obrađivanja podataka dece mlađe od 13 godina

TikTok bi mogao biti kažnjen sa 27 miliona funti jer nije zaštitio privatnost dece koja koriste platformu

  • 0
TikTok, aplikacija, telefon

Foto: Unsplash

Kancelarija poverenika za informacije Velike Britanije (ICO) otkrila je da je popularna platforma obrađivala podatke dece mlađe od 13 godina bez odgovarajuće saglasnosti. Poverenik je rekao da se to događalo više od dve godine, sve do jula 2020., ali da još nije doneo konačne zaključke da li je došlo do bilo kakvog kršenja zakona o zaštiti podataka.

TikTok kaže da osporava nalaze, napominjući da su "privremeni".

ICO je izdao TikTok Inc i TikTok Information Technologies UK Limited "obaveštenje o nameri", pravni dokument koji prethodi mogućoj novčanoj kazni. Obaveštenje sadrži privremeni stav ICO-a da je TikTok prekršio zakon o zaštiti podataka Velike Britanije u periodu od maja 2018. do jula 2020.

Istraga ICO-a otkrila je da je TikTok obrađivao podatke dece mlađe od 13 godina bez odgovarajuće saglasnosti roditelja, da nije pružio odgovarajuće informacije svojim korisnicima na koncizan, transparentan i lako razumljiv način, i da je obrađivao podatke posebne kategorije, bez zakonskog osnova za to.

Čak 44% dece uzrasta od 8 do 12 godina u Velikoj Britaniji koristi TikTok, uprkos politici koja zabranjuje korišćenje platforme osobama mlađim od 13 godina.

TikTok je uveo brojne funkcije za jačanje privatnosti i bezbednosti, uključujući i to što je omogućio roditeljima da povežu svoje naloge sa dečjim, kao i onemogućavanje direktne razmene poruka za mlađe od 16 godina.

Poverenik je rekao da trenutno istražuju da li je više od 50 različitih onlajn servisa u skladu sa Kodeksom za decu i da je u toku šest istraga u vezi sa kompanijama koje pružaju digitalne usluge koje, prema mišljenju ICO, ne shvataju svoju odgovornost u vezi bezbednosti dece dovoljno ozbiljno.

Dečji kodeks koji je stupio na snagu pre godinu dana je postavio nova pravila u vezi zaštite podataka za onlajn servise kojima deca verovatno pristupaju, zasnovana na postojećem zakonu o zaštiti podataka, uz mogućnost novčanih kazni za ozbiljne prekršaje.

ICO je rekao da su njegovi nalazi u obaveštenju privremeni, i da će "pažljivo razmotriti sve izjave iz TikToka pre nego što se donese konačna odluka", prenosi informacija.

"Iako poštujemo ulogu ICO-a u zaštiti privatnosti u Velikoj Britaniji, ne slažemo se sa izraženim preliminarnim stavovima i nameravamo da zvanično odgovorimo povereniku u dogledno vreme", rekli su iz TikToka.

2019. godine, američka Federalna trgovinska komisija je kaznila TikTok sa rekordnih 5,7 miliona dolara zbog pogrešnog rukovanja podacima o deci. Iz sličnih razloga kompanija je kažnjena i u Južnoj Koreji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA