≫ 

"Klonite se WhatsAppa, to je alat za nadzor već 13 godina": Osnivač Telegrama Pavel Durov upozorava korisnike

Pavel Durov se osvrnuo na bezbednosni propust koji je WhatsApp otkrio prošle nedelje

  • 0
Pavel Durov, whats up

Foto: Shutterstock, Steve Jennings / Getty images / Profimedia

Kako bi se zaštitili od hakovanja, osnivač Telegrama je savetovao korisnike na svom Telegram kanalu da "koriste bilo koju aplikaciju za razmenu poruka osim WhatsApp-a".

Pavel Durov se osvrnuo na bezbednosni propust koji je WhatsApp otkrio prošle nedelje i koji je omogućavao hakerima da otmu telefon osobe, o čemu je Telegraf.rs već pisao.

Durov je takođe rekao da je WhatsApp već 13 godina špijunski alat, kao i da se svake godine pojavi neka ozbiljna ranjivost koja ugrožava korisnike.

"Ne pokušavam da nateram ljude da pređu na Telegram. Sa 700 miliona aktivnih korisnika i 2 miliona dnevnih registracija, Telegramu nije potrebna dodatna promocija. Možete da koristite bilo koju aplikaciju za razmenu poruka koja vam se sviđa, ali se držite podalje od WhatsApp, to je alat za nadzor već 13 godina", napisao je Durov.

Durov je tvrdio da su bezbednosni propusti "podmetnuta zadnja vrata" koje dozvoljavaju vladama, organima za sprovođenje zakona i hakerima da zaobiđu enkripciju i druge bezbednosne mere. Durov je ranije tvrdio da "WhatsApp nikada neće biti bezbedan ako se ne izvrši značajne modifikacije u načinu rada".

Pavel Durov telegram kanal

Printskrin: Telegram

Rekao je da bi hakeri mogli da dobiju pun pristup svemu na telefonima korisnika WhatsApp-a zbog bezbednosnog problema koji je platforma otkrila prošle nedelje. Sve što haker treba da uradi da bi dobio pristup svim podacima na svom telefonu je da pošalje zlonamerni video ili započne video poziv.

Durov je dodao da ako neko misli da bi ažuriranje WhatsApp-a na najnoviju verziju učinilo njihove podatke bezbednim, to zapravo nije slučaj. On je dodao da je sličan problem otkriven 2017. i 2018. godine, a zatim 2019. i ponovo 2020. Pre 2016. WhatsApp nije imao end-to-end enkripciju, istakao je Durov.

Osnivač Telegrama je rekao da nije važno da li je neko najbogatija osoba na Zemlji; ako imaju WhatsApp na svom telefonu, svi njihovi podaci na uređaju će biti dostupni.

"Zato sam izbrisao WhatsApp sa svojih uređaja pre mnogo godina. Ako ga instalirate, otvarate vrata za ulazak u vaš telefon", rekao je Durov.

Prema poslednjim podacima WhatsApp broji oko dve milijarde aktivnih korisnika. To je najčešće korišćena aplikacija za razmenu poruka na svetu.

Aplikacija u vlasništvu kompanije Meta se još nije oglasila povodom tvrdnji Durova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA