≫ 

Liquid Network novo tehnološko poboljšanje za bitcoin

Povećanje brzine i bezbednosti blockchaina

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kakvo tehnološko poboljšanje očekuje bitcoin.

Kompanija Blockstream je nakon dužeg istraživanja, razvoja i testiranja objavila tehnološko poboljšanje za bitcoin-ov blockchain. Najnovije rešenje je samo jedno u lancu unapređenja blockchain tehnologije. Blockstream kompanija je jedna od vodećih u svetu čiji je primarni cilj razvoj bitcoin aplikacija i unapređenje blockchain tehnologije.

Dali su veštačkoj inteligenciji da objasni šta je to bitcoin - a rezultat će vam istopiti mozak

Po svojoj prirodi, blockchain tehnologija, pored iskazanih prednosti ima i određene nedostatke. Naime u praksi je uočeno da bitcoin transakcije traju relativno dugo, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima, što u mnogome umanjuje karakteristike i upotrebnu vrednost sistema. Vršeni su, i dalje se vrše najrazličitiji pokušaji kako bi se sistem učinio efikasnijim.

Foto: Pixabay.com

Jedan od pomenutih pokušaja je uvođenje rešenja Liquid Network koje je razvila kompanija Blockstream. Liquid mreža nije novo rešenje i prvi koncepti su se pojavili još 2015. Tek nedavno, nakon iscrpnog testiranja i više prilagođavanja, objavljeno je da je rešenje operativno.

Rešenje se sastoji u uvođenju pomoćnog lanca sidechain, koji ima za cilj da vrši dodatnu obradu podataka kako bi se glavni lanac oslobodio dela izračunavanja i samim tim učinio bržim i efikasnijim. Pored toga, deljenjem obrade informacija na dva nivoa, otežava se napad na lanac jer više nije dovoljno izvršiti uspešan napad na jedan entitet već je potrebno uspešno kompromitovati dva entiteta.

Foto: Coindesk

Treba napomenuti da sidechain sadrži nivo izračunavanja koji se ne uključuje direktno u glavni lanac, odnosno ne preslikavaju se svi podaci iz sidechain-a u glavni lanac. Razlog se sastoji u tome da se glavni lanac što više rastereti. Ipak, elementi koji se nalaze u glavnom blockcahin lancu su identični odgovarajućim elementima u sidechain-u. Na taj način se obezbeđuje verodostojnost podataka i održava integritet blockchaina.

Bitna razlika sidechain-a od glavnog bitcoin lanca je u tome što sidchain poseduje određeni nivo centralizacije koji je prouzrokovan upravo dodatnim izračunavanjima koje smo pomenuli. Pošto se dodatne kalkulacije odvijaju na pojedinačnim serverima u mreži, centralizacija je uočljiva upravo na tim serverima. Navedena pojava centralizacije je suprotna konceptu distribuiranosti blockchain lanca i upravo ta činjenica izaziva sumnju u rešenje kod mnogih stručnjaka koji se bave ovom oblasti.

U prethodnim nastavcima smo pisali o Lightning mreži koja ima slični namenu. Postavlja se pitanje da li se radi o sličnim rešenjima i da li među njima postoji razlika? Razlika je u samoj nameni svakog od rešenja. Lighting mreža je namenjena prevashodno za mikro plaćanja kako bi transakcije bile što brže i trenutno radi ispod maksimalnog kapaciteta kako bi se smanjio rizik za korisnike.

Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane Liquid mreža je namenjena velikim finansijskim institucijama koje obavljaju transakcije većih iznosa sa velikom učestalošću. Očigledno je da bi banka koja bi se odlučila da obrađuje bitcoin svakako koristila Liquid Network. Na taj način bi se omogućila efikasnost kliringa i saldiranja i to bez ograničavanja prometa.

Da li će i kada finansijske institucije prihvatiti kripto valute velika je nepoznanica u ovom trenutku. Ono što je sigurno je to da će nova tehnološka rešenja koja su donele kripto valute, ranije ili kasnije, zasigurno pronaći svoju primenu u finansijskim transakcijama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA