≫ 

CoinJoin metod anonimizacije plaćanja kripto valutama

Razvojni tim CoinJoin je izveo najveće plaćanje do sada

  • 1

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva li je moguće postići potpunu anonimnost prilikom plaćanja kriptovalutama.

Anonimnost plaćanja kripto valutama je jedna od osnovnih karakteristika koja čini kripto valute privlačnim kako za investitore, tako i za korisnike. U prethodnim nastavcima smo predstavili različite poglede na anonimnost kripto valuta i ono što smo zaključili je da potpune anonimnosti nema.

Ipak, čine se napori u smeru daljeg povećanja anonimizacije kripto valuta. Rešenja se primenjuju najpre na bitocin-u a zatim i na drugim virtuelnim valutama.

Foto: Coindesk

Jedno od rešenja je razvio CoinJoin tim, koji je pre nekoliko dana uspeo da ostvari anonimnu transakciju u vrednosti od oko 200.000 USD, što predstavlja najveći obim anonimne transakcije do sada. Koncept je nastao 2014. godine i neprekidno se razvija. Rešenje predstavlja osnovu za više platformi za anonimizaciju kao što su: SharedCoins, Dark Wallet, CoinShuffle, PrivateSend za Dash kripto valute kao i za JoinMarket.

O Wasabi Walletu smo takođe pisali u prethodnim nastavcima. Radi se o novčaniku za kripto valute koji se koristi na desktop računarima. Pomenuti novčanik se takođe bazira na CoinJoin rešenjima.

U osnovi, sistem anonimizacije funkcioniše tako što više učesnika koji žele da izvrše plaćanje udruže svoje kripto valute a zatim se od te sume nasumično biraju koini kojima se vrše pojedina plaćanja. Primaoci virtuelnih valuta dobijaju traženi iznos s tim što novac ne potiče od osobe od koje su očekivali uplatu, već od nepoznate osobe. Na taj način se gubi trag ko je kome uplatio i koliki iznos je u pitanju.

Foto: Pixabay.com

Nešto slično se dešava prilikom plaćanja gotovinom u svakodnevnom životu kada prodavcu nisu bitni serijski brojevi novčanica kojima se vrši plaćanje već je bitno da je plaćanje izvršeno u očekivanom iznosu. Takođe, ukoliko bi umesto krajnjeg kupca plaćanje gotovinom izvršio neko treći, prodavac ne bi imao načina da sazna ko je krajnji kupac.

Pitanje anonimnosti je jedna od ključnih karakteristika kada su kripto valute u pitanju. Imajući u vidu da je sistem, barem deklarativno, nezavisan, anonimnost predstavlja sasvim očekivanu karakteristiku. Anonimnost korišćenja kripto valuta otvara mogućnosti pranja novca o čemu smo takođe pisali u prethodnim nastavcima.

Moguće je da se novac stečen nezakonitim radnjama uvede u legalne tokove pri čemu je otkrivanje porekla kripto novca veoma složeno. Često je otkrivanje porekla novca složeno i kada su u pitanju FIAT valute ali je sistem ipak daleko više podložan kontroli i proveri. Postavlja se pitanje da li razvoj tehnologija anonimizacije zapravo pospešuje zloupotrebu kripto novca i njegovo korišćenje na Dark Web-u i obavljanje nelegalnih transakcija?

Foto: Tanjug/AP

Ili se možda samo obezbeđuje privatnost učesnika u transakcijama čime se poštuju osnovne ideje kripto valuta?

Odgovor na pitanje je teško dati u ovom trenutku.

Razvoj sistema anonimizacije kripto valuta predstavlja nezaustavljiv proces a kakve će efekte izazvati saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikser

    20. novembar 2018 | 22:00

    Kriptovalute su i nastale zbog tajnog plaćanja. Uskori će biti nemoguće da im se uđe u trag.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA