≫ 

Zašto je važno da koristite VPN ako posedujete kripto valute?

Moguće posledice povećanja privatnosti

  • 2

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva važnost korišćenjea VPN-a.

Zaštita privatnosti transakcija korišćenjem kripto valuta predstavlja jednu od bitnih komponenti koncepta virtuelnih valuta a naročito je značajna za korisnike koji žele da ostanu anonimni. O različitim pogledima na anonimnost smo pisali u prethodnim nastavima.

Zaključili smo da uprkos samom blockchainu i sistemu kripto valuta koji na njemu počiva, postoje mnogobrojni načini koji omogućavaju kompromitovanje privatnosti učesnika u transakcijama.

Jedna od metoda zaštite privatnosti u virtuelnom svetu je korišćenje VPN (Virtual Private Network) konekcije. Napomenimo pre svega da se identiet korisnika na internetu utvrđuje pre svega identifikovanjem IP (Internet Protokol) adrese, pomoću koje se prevashodno može utvrditi naša lokacija ali i razni drugi parametri.

Foto: Coindesk

Ukoliko bismo uspeli da sakrijemo svoju IP adresu, entitet na internet lokaciji kojoj smo pristupili na bi mogao da utvrdi naš identitet. Štaviše, ukoliko bismo uspeli da se predstavimo lažnom IP adresom, uspeli bismo da dovedemo u zabludu web sajt kome pristupamo koji bi nas potpuno pogrešno identifikovao.

Slično se dešava i sa slanjem mejl poruke, kada pošiljaoca određujemo pomoću IP adrese sa koje je majl poruka poslana.

VPN konekcija nam omogućava da zaštićenim (tunelovanim) saobraćajem dođemo polazeći od svoje prave IP adrese do neke druge lokacije, a zatim se predstavljamo na internetu novom IP adresom. Sistem veom efikasno deluje. Pokazano je da ukoliko se uzastopno koriste tri različite VPN konekcije, odnosno tri različite uzastopne IP adrese, nije moguće ući u trag izvoru informacija. Ovaj koncept koristi TOR pretraživač koji omogućava visok nivo anonimnosti.

Foto: Pixabay.com

Sledi zaključak da ukoliko platformi za trgovanje kripto valutama pristupamo korišćenjem VPN konekcije, platforma neće moći da odredi naš identitet. To znači da možemo kreirati više različitih identiteta i prebacivati kripto novac sa jednog svog računa na drugi pri čemu će svaka transakcija biti zabeležena kao transakcija između različitih osoba/entiteta. Na taj način se poreklu novca može potpuno zametnuti trag. Na platformama za trgovinu su uočene ovakve pojave jer se realni obim trgovine veštački višestruko uvećava.

Anonimnost učesnika može odvesti do različitih zloupotreba kripto valuta kao što je trgovina nezakonitim robama i uslugama na Dark Webu.

Jedna od velikih mogućnosti za zloupotrebu se javlja u oblasti pranja novca odnosno uvođenja nezakonito stečenog novca u legalne tokove. Pravila koja važe u bankarstvu strogo vode računa o mogućnostima pranja novca kao i o načinim za sprečavanje pranja novca.

Foto: Tanjug/AP

Kancelarija OFAC (Office of Foreign Assets Control) je predvidela da kripto valute podležu istim pravilima a i sankcijama kao i FIAT valute kada je u pitanju sprečavanje pranje novca. Razlika je u tome što je kod kripto valuta daleko teže dokazati poreklo novca a rešenja kao što su VPN idu na ruku prekršiocima pravila jer uspešno sakrivaju njihov identitet.

VPN konekcije imaju značajnu ulogu u zaštiti privatnih komunikacija dok sa druge strane otvaraju mogućnosti zloupotreba u oblasti kripto valutama. Za sada ne postoji način koji bi sprečio zloupotrebu VPN tehnologije a da li će to biti slučaj u budućnosti zavisi od daljeg razvoja sistema kripto valuta kao i razvoja tehnologije.

VIDEO: Na šta su sve spremni zarad „rudarenja“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    20. novembar 2018 | 21:53

    VPN je moćna stvar. Ako si dovoljno vešt, neće se ni primetiti da ga koristiš.

  • Ok

    14. novembar 2018 | 17:23

    Ovo važi za one koji bi da sakriju transakcije, takođe platfotme za trgovanje prepoznaju promenu IP adrese za naloge pa onda dosađuju sa sigurnosnim pitanjima i potvrdama preko maila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA