≫ 

Šta donosi nova tehnološka nadogradnja Ethereuma?

Projekat koji još nije zvanično objavljen

  • 2

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva više detalja o budućnosti Ethereuma.

Softver koji pokreće kripto valute je softver otvorenog koda. To znači svako može slobodno pristupiti izvornim kodovima (source code) softvera i koristiti ih bez ograničenja. Izvorni kodovi se najčešće mogu pronaći na GitHub platformi koja je takođe besplatna za korišćenje. Sam softver otvorenog koda se štiti tako što je onemogućena izmena koda koji su postavili autori i koji se operativno koristi. Međutim, moguće je preuzeti kod, izmeniti ga i koristiti u sopstvenim projektima.

Razvojni timovi koji razvijaju softver za kripto valute postavljaju na GitHub platformu svaku novu verziju softvera. Na taj način razvijeni softver postaje javan i dostupan je razvojnim timovima drugih kripto valuta.

Ipak, prilikom razvoja nove verzije softvera ne otkrivaju se svi detalji i ciljevi razvoja. Kripto valute koje prve primene neku novinu stiču prednost na tržištu što utiče na vrednost kao i poziciju posmatrane kripto valute.

Foto: Coindesk

Kako se nezvanično saznaje, razvojni tim Etheruma radi na nadogradnji softvera koja nosi radni naziv „ethereum 1x“. Prema raspoloživim podacima nadogradnja softvera bi trebalo da bude primenjena u operativnom radu u junu naredne godine. Interni dokument koji sadrži informaciju od pre nekoliko dana objavio je na GitHub-u jedan od inženjera za virtuelne mašine u Ethereum timu, Greg Kolvin.

Drugi programeri iz Ethereum razvojnog tima nisu želeli da komentarišu tekst. Prema objavljenom dokumentu, na jednom od sastanaka je prisustvovao i osnivač Etheruma, Kanađanin ruskog porekla, Vitalik (Vitalij) Buterin. Ta informacija govori o značaju projekta na kome se radi. Prema nepotpunim informacijama radi se o značajnoj izmeni koda a moguće je i o hard forku Ethereuma. O tome kako dolazi do grananja kripto valute ili hard forku, pisali smo u prethodnim nastavcima.

Foto: Pixabay.com

Izmena koja je u toku odnosi se pre svega na EVM (Ethereum Virtual Machine). EVM kao i druge virtuelne mašine, ima za cilj da obezbedi izolovano okruženje na računaru za izvršavanje specifičnog softvera a u posmatranom slučaju, za izvršavanje Ethereum platforme.

Nova verzija virtuelne mašine bi trebalo da optimizuje rad platforme na računaru ali i da reši problem rasta fajla koji sadrži blockchain informacije. Naime, rastom broja transakcija, usložnjava se blockchain a samim tim raste i veličina fajla koji moraju preuzeti svi nodovi koji učestvuju u transakciji. O konceptu blockchaina i open ledger arhitekturi bilo je reči u prethodnim nastavcima. Trenutno je veličina fajla oko 1 TB (terabajt) i prevazilaženje problema njegove veličine predstavlja imperativ za dalji rast Ethereum mreže.

Kao alternativa EVM razmatra se eWASM (eWebAssembly) rešenje koje je ekvivalentno EVM i koje omogućava instalaciju izvršnih fajlova na Web platformi. Kao i druge komponente kodova za kripto valute i kod za eWASM se može pronaći na GitHub-u. Opisani koncept predstavlja napredno rešenje a da li će i koliko uspeha imati u svetu kripto valuta saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    27. novembar 2018 | 00:52

    A kopao sam ga oko 1000 dnevno i trošio za dnevne potrebe ekvivalent danas u padu kao da potroši 100000eura na dan

  • Milica

    30. novembar 2018 | 11:06

    Etereum je izgledao kao potpuni autsajder.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA