≫ 

Kakav tehnološki napredak donosi razvoj specijalizovanog hardvera za rad sa kripto valutama?

Nove arhitekture čipa donose konstantna unapređenja

  • 2

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kakav tehnološki napredak donosi razvoj specijalizovanog hardvera za rad sa kripto valutama.

Razvoj softvera i hardvera se uzajamno nadopunjuju i podstiču međusobni razvoj. Nova softverska rešenja zahtevaju nove hardverske konfiguracije, dok nove hardverske arhitekture otvaraju vrata novim softverskim rešenjima.

Kriptografija je oduvek imala zahtevala snažan i efikasan hardver kako bi štitila poverljive podatke u punoj meri.

Kriptografske funkcije razvijane najpre teorijski a zatim i praktično primenjivane zahtevale su sofisticirana softverska i hardverska rešenja. Razlog za to je jednostavan jer su kriptografske funkcije složene i zahtevaju značajnu količinu izračunavanja.

Foto: Coindesk

Kriptografski algoritmi se smatraju dovoljno pouzdanim ukoliko je za njihovo izračunavanje potrebno nesrazmerno mnogo resursa za dobit koja bi se ostvarila. Na primer, ukoliko bi za dešifrovanje poruke koja nosi podatke i finansijskoj transakciji bilo potrebno više od sto godina i angažovanje super računara, očigledno je da je posmatrani algoritam praktično neprobojan.

Međutim, razvoj hardvera napreduje eksponencijalno, tako da algoritmi koji su danas „neprobojni“, u bliskoj budućnosti mogu biti i te kako nepouzdani. Naravno, hardver ne rešava problem razbijanja kriptografskih algoritma sam po sebi, već je potrebno kodirati i odgovarajući softver koji u punoj meri koristi mogućnosti novog hardvera.

Foto: Pixabay.com

Često se hardver projektuje za specifične namene, ili kako se to još naziva - ASIC (Application-specific integrated circuit). Vodeći proizvođač integrisanih kola u svetu je svakako kompanija Intel čije je sedište, kao i sedište mnogih drugih vodećih IT kompanija, smešteno u Silikonskoj dolini, južno od San Franciska.

Kao ilustraciju za razvoj ASIC-a možemo pomenuti čip SPARC koji je specijalno projektovan i proizveden za obradu podataka u bazama podataka koje projektuje takođe vodeća firma za baze podataka - ORACLE.

Na sličan način se projektuju integrisana kola koja služe za brzo i efikasno izračunavanje kriptografskih funkcija. Primena kriptografskih modula je pronašla svoju primenu u oblasti kripto valuta. U prethodnim nastavcima smo pisali o posebnim modulima koji se ugrađuju u mobilne telefone i na taj način omogućavaju efikasniju obradu podataka prilikom trgovine kripto valutama.

Printskrin: YouTube/Botnik Studios

U posmatranom slučaju, akcenat je stavljen na efikasno izračunavanje hash funkcija, koje su veoma značajne u blockchain tehnologiji na kojoj sa zasniva funkcionisanje kripto valuta. Pominjali smo u jednom od prethodnih nastavaka da je hash funkcija, jednosmerna matematička funkcija, koja nema svoju inverznu funkciju.

To zapravo znači da se iz vrednosti same funkcije ne može izračunati početna vrednost. Svi mitovi koji tvrde suprotno su netačni. Hash funkcija se obično koristi za šifrovanje lozinke koje se nikada ne čuva u otvorenom obluku, već se čuva njen hash. Tvrdnje da se iz hash vrednosti može otkriti lozinka su netačne. Svakako, postoje i mnogo kompleksniji sistemi koji se bave izračunavanjem kriptografskih funkcija koji služe za vojne i druge strateške svrhe.

Za kripto valute se razvija i specifičan hardver, kao što je to nedavni slučaj razvoja hardvera za kripto valutu Ethereum. Razvojni tim je dao uslovnu dozvolu za korišćenje ASIC-a dok se ne uvere da sve radi kako je predviđeno.

Kako će se dalje razvijati kripto valute, teško je predvideti, ali je potpuno sigurno da će njihov razvoj dovesti do napretka hardvera namenjenog kriptografiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fghhm

    7. januar 2019 | 19:00

    Kod masih paoska ce te kostani sedamdeset pisto jel nemsju zako koji definise rad peko neta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA