Sve što bi trebalo da znate o programiranju pre nego što počnete da učite

Budućnost tehnologije gotovo je nemoguće zamisliti bez programiranja

  • 0

Šta je programiranje?

Da biste započeli učenje programiranja i da biste bolje razumeli o čemu je reč, potrebno je da prvo odredimo šta programiranje zapravo znači i podrazumeva. Najpre da otklonimo uvrežene predstave i predrasude i da naglasimo šta programiranje ne podrazumeva. Kodiranje ili kompjutersko programiranje nije tajnovita veština u kojoj mogu da uživaju samo nadljudski inteligentni programeri koji žive u sobama ispunjenim serverima i po cele dane sede pred ekranima.

Savladavanje programiranja (kodiranja) jednostavno znači da ste naučili kako da kažete računaru šta treba da uradi za vas. Kodovi su setovi izjava, kao što su rečenice u našem govornom jeziku, a svaka od tih izjava usmerava računar da izvrši jedan korak ili instrukciju. Pojedinačna uputstva ili koraci za određene zadatke su veoma precizni i računar ih prati tačno onako kako su napisani.

Tako skup instrukcija izražen u kodu čini program. Bez obzira na to koliko su jednostavna ili složena ova uputstva, računar se ni u kom trenutku neće umoriti.

Međutim, ako vaš program ima grešku, tada ste u nevolji.

Računar je mašina. Ona radi samo ono što joj je rečeno i nema sopstveni um i emocije. Zbog toga je izuzetno važno da brinete o detaljima prilikom pisanja koda i upravo to je razlog zašto je otklanjanje grešaka nešto čemu ćete verovatno posvetiti mnogo vremena u budućnosti.

Za šta se koristi programiranje?

Foto: Pixabay.com

Programiranje se može koristiti za obavljanje širokog spektra zadataka i rešavanje problema sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Pomislite na svoju dnevnu rutinu i na to kako vam programi ili aplikacije pomažu u životu, povezuju vas sa prijateljima ili vam pružaju mogućnost kupovine na internetu. Sve te funkcionalnosti pokreće kôd.

Snaga koda leži u brzini kojom računari mogu da obrađuju komande u programu. Dosadne ponavljajuće radnje, pretraživanja ili pregledanje dugačkih lista i izvođenje određenih operacija koje od vas zahtevaju mnogo rada, sve su to aktivnosti u kojima su kompjuteri odlični.

Da sumiramo, računari i kodovi mogu za vas i umesto vas da obavljaju zadatke za koje bi vam inače trebalo mnogo više vremena i napora. Ova njihova moć i brzina se koriste za obavljanje najrazličitijih zadataka u svim industrijama danas.

Dakle, u slučaju da želite da promenite ili unapredite svoju karijeru, programiranje može biti najbolji alat za to. Programiranje ima primenu u marketingu, dizajnu, prodaji, odnosima s javnošću (PR-u), izvršnim i menadžerskim poslovima i u još mnogo drugih oblasti.

U sledećem tekstu ćemo se pozabaviti načinima na koje možete da postanete programer.

Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja. Ali budite oprezni – da biste stekli veštine koje su potrebne da biste mogli profesionalno da se bavite ovim poslom, potrebno je najmanje 12 meseci intenzivne obuke. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni prakse. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas možete da saznate ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA