≫ 

Zašto bi trebalo da postanete programer i kako da to postignete

Svima je jasno da je programiranje jedna od ključnih veština i znanja potrebnih za uspeh

  • 0

Prethodnim tekstom smo pokušali da vam pojasnimo značenje samog termina programiranja i da odgovorimo na pitanje šta se pod kodiranjem i programiranjem podrazumeva. U nastavku sledi odgovor na pitanje zašto treba učiti programiranje

Kakve su koristi od učenja programiranja?

Od učenja programiranja ima više koristi i teško ih je sve pobrojati. Svi imamo različite ciljeve koje želimo da postignemo programiranjem. Za jedne učenje programiranja znači postizanje apsolutne slobode, za neke je to izazov jer se stalno suočavaju sa novim problemima koje treba da rešavaju a svaki od njih mogu da rešavaju na nov način, neki žele da započnu svoj biznis ili da postanu slobodno angažovani programeri (frilenseri) i tako dalje.

Evo nekoliko pozitivnih ishoda do kojih ćete doći učenjem programiranja.

Foto: Pixabay.com

- Postaćete produktivniji

Programiranje vam omogućava da automatizujete i optimizujete svakodnevne zadatke. Sortiranje i filtriranje e-pošte, upravljanje datotekama ili generisanje novih izveštaja jesu samo neki od primera.

- Poboljšaćete veštine rešavanja problema

Najvažnija stvar  u pisanju računarskih programa jesu rešenja. Vaš program treba da izvršava zadatke i da vam pomogne. Dakle, morate naučiti kako da priđete svakom problemu i kako da, korak po korak,  dođete do zacrtanog cilja.

- Kombinovaćete kreativnost sa tehničkim veštinama

Ako ste kreativni i volite tehnologiju, programiranje je odličan način da kombinujete ove dve stvari.

- Ostvarićete veći prihod

Čak i na početničkim pozicijama, za programere su ponuđene vrlo konkurentne plate. Na primer, junior web developer u SAD u proseku zarađuje oko 72.424 dolara godišnje, prema podacima portala „Glassdoor“, dok je, prema podacima Infostuda, prosečna plata programera početnika u Srbiji oko 111.000 dinara mesečno. Prednost karijere u programiranju je rad na daljinu, što znači da možete da radite za bilo koju kompaniju bilo gde u svetu, a da pri tome živite u svom gradu.

- Započećete novu karijeru

Foto: Pixabay.com

Učenje programiranja može da vam otvori nova vrata. Možete se specijalizovati u bezbroj različitih polja. Web development, softverski inženjering, razvoj aplikacija, gejming industrija, analiza podataka, mašinsko učenje, veštačka inteligencija... Lista se nastavlja!

Kako da postanete programer?

Ako želite da naučite da programirate i započnete karijeru u IT sektoru, prvo što morate da uradite jeste da napravite dobar plan.

Najpre razmislite o tome šta želite da radite. Da li ste zainteresovani za web development? Ili želite da vodite analizu podataka? Šta mislite o razvoju softvera ili mobilnih aplikacija? Jednom kada odredite koji je vaš cilj, znaćete koje alate i jezike morate da naučite kako biste ga postigli.

Svaka specijalizacija zahteva specifične veštine. Zato morate da naučite prave programske jezike za svako polje. Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine, dobijete usmerenje i odgovore na sva pitanja. Međutim, da biste stekli veštine koje su potrebne kako biste se profesionalno bavili ovim poslom, potrebno je najmanje 12 meseci kvalitetne obuke.

Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni prakse. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA