≫ 

Kako Google kao najmoćnija IT kompanija utiče na bezbednost kripto valuta?

Kako će se dalje razvijati bezbednost sistema kripto valuta?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako će se dalje razvijati bezbednost sistema kriptovaluta i kako Google može da utiče na nju.

Verovatno na svetu ne postoji osoba koja ne samo da nije čula za Google već i korsti usluge ove multinacionalne kompanije.

Svima nam je poznat set aplikacija G Suite koji počinje sa Google mail nalogom a zatim nastavlja sa Chrome pretraživačem, prostorom na cloud disku, funkcijom kalendara i podsetnika, Hangouts komunikacijom i drugim aplikacijama.

Sve pomenute aplikacije su besplatne i većina nas ih obilato koristi. Često se postavlja pitanje zbog čega tako moćna firma nudi besplatne usluge i kako uspeva da i dalje bude tako moćna? Mišljenja ima različitih, od teorija zavere pa sve do jednostavne činjenice da Google naplaćuje oglase koji se među prvima pojavljuju u Chrome pretraživaču. Kao i uvek, možemo pretpostaviti da je istina negde na sredini.

Foto: Coindesk

Činjenica koja se nikako ne može opovrgnuti je da Google izdvaja milijarde dolara za bezbednost. Na YouTube platformi često možemo pronaći značajan broj tutorijala koji nam pokazuju kako da na lak i jednostavan način za samo nekoliko minuta hakujemo Google mail.

Bilo bi naivno očekivati da besplatni tutorijal objavljen na YouTube platformi zaista otkriva slabosti ovako moćne kompanije. Pogotovo imajući u vidu činjenicu da Google zapravo poseduje YouTube! Ukoliko pokušamo da primenimo neko od „jednostavnih uputstava za hakovanje“ najverovatnije je da ćemo sami postati žrtve hakera.

Kada jedna od najmoćnijih kompanija sveta dođe u dodir sa kripto valutama koje predstavljaju autentičan univerzum, dolazi do vrlo zanimljivih bezbednosnih interakcija. Kripto valute imaju svoje bezbednosne mehanizme dok Google kreira i sprovodi svoju bezbednosnu politiku. Postavlja se pitanje kako će biti tretirana bezbednost kripto valuta na Google platformi?

Foto: Pixabay.com

U prethodnim nastavcima smo pisali o bezbednosti novčanika za kripto valute kao i o softverskim i hardverskim rešenjima koja nude rešenja za ovaj izazov. Prilikom interakcija dva pomenuta sistema desila se jedna veoma zanimljiva stvar.

Naime, Samuraj bitcoin digitalni novčanik morao je da snizi stepen svoje bezbednosti kako bi ga Google prihvatio. Neverovatno ali istinito. U verziji 0.99.04 Samuraj je morao da ukloni tri bezbednosne komponente: nevidljivi režim, SIM prekidač kao i daljinske SMS komande. Pri čemu je daljinska SMS komanda izuzetno korisna jer omogućava da se jednom SMS porukom obriše kompletan digitalni novčanik bitcoina ukoliko je telefon ukraden.

U doglednoj budućnosti će Google svakako podržavati rad sa kripto valutama, i do usklađivanje politika i nivoa bezbednosti će morati da dođe iz tehničkih razloga. Ono što se nije očekivalo je da će doći do snižavanja nivo bezbednosti u određenim segmentima, ali je činjenica da se to ipak dogodilo.

Logično je bilo očekivati da će nivo bezbednosti beležiti isključivo rastuću tendenciju. Ipak, interakcija dva moćna i različita sistema donosi mnogo iznenađena što samo govori u prilog činjenici koliko je budućnost nepredvidiva i koliko nas iznenađenja tek čeka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA