≫ 

Ovo se ne uči na fakultetu – šta sve posle obuke rade uspešni programeri!

Krajem decembra i u prvoj trećini januara, mediji, platforme i portali u celom svetu objavljuju osvrte na bitne trendove iz protekle godine. Među najzanimljivijim takvim sadržajima su naravno kretanja na tržištu rada.

  • 0

Dok očekujemo da i domaći portali i platforme objave svoje preglede, pogledajte koja zanimanja su najpoželjnija u SAD. Iz obilja aktuelnih lista na ovu temu, izdvajamo dve koje su poduprte najpouzdanijim podacima: LinkedIn i Glassdoor.

Najveća svetska mreža za karijere, Linkedin, objavila je 10. januara listu najatraktivnijih zanimanja za 2019. godinu.

Ova lista se zasniva na podacima korisnika i oglasima za posao objavljenim na Linkedinu. Na listi su zanimanja sa visokim platama, velikim brojem otvorenih radnih mesta i primetnim rastom potražnje za kadrovima u odnosu na prethodnu godinu. To su i poslovi sa najvećim izgledima za unapređenje.

Ne iznenađuje podatak da većina poslova na ovoj listi spada u sferu IT. Najzanimljiviji poslovi u SAD – LinkedInova lista za 2019. godinu

01.

Data Scientist

Foto: PIxabay.com

Iako naziv zanimanja–specijalista za prikupljanje, analizu i obradu poslovnih podataka –sugeriše da je u pitanju najdosadniji posao svih vremena, reč je o vrlo kreativnim i dinamičnim, izrazito dobro plaćenim radnim mestima. Ova struka se nalazi na vrhu najtraženijih profila već tri godine za redom, a broj novih radnih mesta skočio je za preko 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

02.

Site Reliability Engineer

Inženjer pouzdanosti i skalabilnosti Web rešenja (sajtova) vodi računa o tome da tehnologije koje omogućuju funkcionisanje sajtova mogu da izdrže vrlo visok nivo saobraćaja, bez problema u radu. Dramatičan skok potražnje za ovim stručnjacima - 72 odsto – doneo je preko hiljadu novih radnih mesta tog profila u SAD prošle godine.

03.

Enterprise Account Executive

Software Account Manager vodi proces plasiranja složenih softverskih rešenja krupnim klijentima – velikim organizacijama i preduzećima. Prodajne veštine i vladanje CRM alatima su ključni za ovu struku.

04.

Product Designer

Dizajner softverskih rešenja (vodeći) osmišljava kompleksne softverske pakete koji ispunjavaju specifične zahteve određenih delatnosti. Najvažnija umeća za ovaj profil su veština izrade korisničkih interfejsa i razvoj ukupnog korisničkog iskustva. Potražnja za ovim stručnjacima se skoro udvostručila tokom 2018. godine.

05.

Product Owner

U agilnom projektovanju i razvoju softvera, ovaj profil usmerava i kontroliše rad razvojnog tima da bi se realizovalo željeno softversko rešenje. Popularnost agilnih metodologija dovela je u 2018. godini do porasta potražnje za ovim stručnjacima od 87 odsto.

Uz ovih pet najtraženijih, i druga zanimanja na LinkedInovoj listi su bila veoma poželjna, a novootvorena radna mesta dobro plaćena – u rasponu od 90 do 190 hiljada dolara godišnje u proseku.

06.

Foto: Pixabay.com

Customer Success Manager

Menadžer korisničkog uspeha plasira klijentima marketinške alate namenjene upravljanju kompletnim korisničkim iskustvom na svim platformama koje publika koristi.

07.

Engagement Manager

Menadžer angažovanja korisnika povezuje tehnologiju i sadržaje sa ciljem da poveća zanimanje korisnika.

08.

Solutions Architect

Arhitekta softverskih rešenja (vodeći)

09.

Information Technology Lead

Vodeći stručnjak za IT, obezbeđuje da infrastruktura uspešno podržava poslovne ciljeve organizacije.

10.

Scrum Master

U agilnom projektovanju i razvoju softvera, omogućava nesmetan rad development tima.

11.

Cloud Architect

Arhitekta Cloud softverskih rešenja

12.

Foto: Pixabay.com

Product Marketing Manager

Marketing Menadžer softverskih rešenja / proizvoda

13.

Solutions Consultant

Konsultant za softverska rešenja

14.

Product Manager

Menadžer softverskih rešenja

15.

Machine Learning Engineer

Inženjer mašinskog učenja

Kako bi prikupili ovu listu, u LinkedInu su iskombinovali podatke iz miliona profila, poslova i platnih iznosa. Rangirali su ih uzevši u obzir visinu zarada, stepen rasta potražnje za određenim zanimanjem i mogućnost napredovanja, takozvanu vertikalnu prohodnost. Lista odražava stanje na tržištu rada u SAD u ovom periodu.

Samo nekoliko dana nas deli i od objavljivanja zvanične liste druge najpopularnije karijerne platforme u svetu, Glassdoor, takođe na osnovu podataka o poslovima traženim tokom 2018. godine.

Ovu listu doduše čini 50 najtraženijih struka, a mi smo za vas izdvojili 10 najpopularnijih među njima koje spadaju u IT. I na vrhu ove liste, i to već tri godine, je neprikosnoveno najtraženija profesija našeg doba.

01.

Foto: Pixabay.com

Data Scientist*

Specijalista za prikupljanje, analizu i obradu poslovnih podataka

02.

DevOps Engineer

IT Inženjer koji koordinira razvoj i eksplataciju softverskih rešenja / proizvoda

03.

Electrical Engineer

Elektroinženjer

04.

Mobile Developer

Programer mobilnih aplikacija

05.

Product Manager*

Menadžer softverskih rešenja

06.

Front-End Engineer

Front-end inženjer / programer

07.

Site Reliability Engineer*

Inženjer pouzdanosti i skalabilnosti Web rešenja (sajtova)

08.

Software Engineer

Softverski inženjer

09.

Hardware Engineer

Hardverski inženjer

10.

QA Manager

Menadžer obezbeđenja kvaliteta softvera

*označava struke koje se pojavljuju u vrhu obe liste

Kako informacione tehnologije neizostavno utiču na sve zemlje i na sve sektore, i pregled domaćih izvora, uključujući i bogatu ponuda oglasa na Linkedinu za gradove Srbije za radna mesta u oblasti IT, dao bi veoma slične rezultate.

Iako ova radna mesta na prvi pogled deluju nedostižno, ova zanimanja nisu nedostupna vrednim i odlučnim pojedincima. Osnovu svakog od njih čine savladive tehničke veštine, poput programiranja u Pythonu ili razvoja aplikacija za Android, koje se danas i u Srbiji mogu naučiti u razumno kratkom roku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA