Izaberite najbolji telefon za navigaciju uz pomoć koga ćete stići gde god zamislite

Automobilski GPS navigatori su, poput mnogih drugih elektronskih uređaja, svoju ulogu gotovo u potpunosti prepustili pametnim telefonima

  • 1

Ukoliko za potrebe navigacije planirate da koristite mobilni telefon, važno je da odaberete model sa kvalitetnim prijemnikom satelitskog signala ili, još bolje, onaj koji pored GPS-a podržava i druge satelitske sisteme.

Koji su to drugi satelitski sistemi i zašto je važno da ih vaš budući telefon podržava? Krenimo redom.

GPS (Global Positioning System) je satelitski sistem u vlasništvu vlade Sjedinjenih Američkih Država. Prvi GPS satelit je lansiran u februaru 1978. godine, dok se danas u sastavu GPS sistema nalazi tridesetak satelita koji orbitiraju na visini od približno 20.180 kilometara. U idealnim atmosferskim i geografskim uslovima, GPS sistem je u stanju da odredi poziciju prijemnika na Zemlji (telefon, navigator i sl.) sa preciznošću do 5 metara, u najboljem slučaju, dok po oblačnom vremenu ili u blizini visokih zgrada, ova vrednost može biti i veća.

Foto: Wikipedia

Američki GPS dugo je bio jedini satelitski sistem namenjen geopozicioniranju, ali je ekonomski i tehnički razvoj drugih zemalja učinio da i GPS dobije svojevrsnu konkurenciju, o kojoj će biti reči u redovima koji slede. Naravno, precizno određivanje pozicije na Zemlji od ključnog je značaja za neometano korišćenje vašeg telefona za potrebe navigacije. Zbog toga su renomirani proizvođači telefona i čipova koji se u njih ugrađuju odlučili da angažuju i druge satelitske sisteme i na taj način povećaju preciznost pri određivanju geografske pozicije odnosno lokacije telefona na Zemlji.

GLONASS

Nakon što je GPS našao primenu u mobilnim telefonima, na red je došao GLONASS. GLONASS je ruski satelitski sistem za geopozicioniranje, namenjen vojnoj i civilnoj upotrebi. Iako je u funkciji od 1982. godine, civilima je postao dostupan znatno kasnije. Za razliku od GPS sistema koji ima preciznost od maksimalno 5 metara, GLONASS ima preciznost od 2,8 metara – što ga čini i do 44% preciznijim u određivanju lokacije. GLONASS sateliti, ukupno njih 24, orbitiraju na 19.130 kilometara udaljenosti od Zemlje.

Najcenjenijim svetskim proizvođačima koji su svoje modele opremili GLONASS prijemnicima pridružio se i domaći popularni brend TESLA sa svojim modelima Smartphone 9.2, Smartphone 9.1 Lite, Smartphone 6.4 Lite i Smartphone 3.4. Ukoliko ste u potrazi za mobilnim telefonom koji nudi pristupačnu cenu i ujedno pouzdanu putnu navigaciju, navedeni modeli se nameću kao odličan izbor.

BEIDOU

Foto: Wikipedia

BeiDou (poznat i kao BDS) predstavlja projekat kineske vlade i trenutno se nalazi u trećoj fazi razvoja (BeiDou treće generacije), a prvi BeiDou satelit je lansiran 2000. godine. Ovaj sistem je sve do svoje treće generacije bio operativan isključivo na teritoriji Azije, dok su BeiDou sateliti treće generacije od 27.12.2018. na usluzi celom svetu. Trenutno se u orbiti nalazi 23 BeiDou satelita, a plan je da ih do kraja 2020. godine bude 35. Ovaj satelitski sistem ima manju preciznost u određivanju lokacije u odnosu na GPS i GLONASS i ona za sada iznosi 10 metara. No, s obzirom na to da se BeoDou brzo razvija, očekujemo da će i preciznost biti poboljšana u bliskoj budućnosti.

Neki od popularnih telefona na domaćem tržištu koji pored GPS i GLONASS tehnologija podržavaju i BeiDou su TESLA Smartphone 9.2, TESLA Smartphone 6.4 Lite i TESLA Smartphone 3.4.

GALILEO

Foto: Wikipedia

Satelitski sistem Galileo je projekat Evropske unije, nazvan po čuvenom italijanskom atronomu. Sateliti koji sačinjavaju ovaj sistem za geopozicioniranje orbitiraju na 23.222 kilometara od površine Zemlje, a preciznost određivanja korisnikove lokacije je 1 metar. Za razliku od američkog GPS-a, ruskog GLONASS-a i kineskog BeiDou-a koji su na raspolaganju korisnicima širom planete, Galileo svojim signalom pokriva isključivo područje Evrope, zbog čega ga čak i najskuplji modeli mobilnih telefona retko kad podržavaju.

Kako do dobre navigacije na mobilnom telefonu?

Prisustvo kvalitetnog prijemnika satelitskog signala koji podržava barem GPS i GLONASS tehnologije od suštinskog je značaja za precizno određivanje lokacije. S obzirom na to da svi navedeni satelitski sistemi rade na različitim frekvencijama, gotovo je nemoguće da se nađete u situaciji u kojoj će nepovoljni atmosferski uslovi ili blizina visokih građevina uspeti da spreče prijem signala. Izuzetak su jedino tuneli. S tim u vezi, ukoliko planirate da stari automobilski navigator pošaljete u zasluženu „penziju“ i oslonite se na mobilni telefon, jednostavni uvid u tehničke specifikacije pokazaće vam da li će se vaš uređaj dobro snaći u ulozi navigatora.

Takođe, imajte u vidu i činjenicu da je satelitski prijemnik „samo“ elektronika koja se stara o prijemu satelitskog signala, a da tačnost mapa, u smislu ucrtanih putnih pravaca, smerova i naziva ulica, zavisi isključivo od aplikacije koju koristite za navigaciju.

(Telegraf/Bojan Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA