≫ 

Da li su na pomolu novi koncepti digitalnog novca?

Da li pad prodaje HPC modula predviđa krizu kripto valuta?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje pokušava da prognozira budućnost kriptovaluta.

Prognoze daljeg razvoja kripto valuta su veoma različite u zavisnosti od toga iz kog ugla se kripto valute posmatraju. Sa jedne strane pesimistična predviđanja prognoziraju potpuni krah kripto valuta dok sa druge strane, optimisti predviđaju njihov procvat. Veoma je nezahvalno davati bilo kakve prognoze, ipak, pokušajmo da sagledamo neke činjenice.

U prethodnim nastavcima smo pisali o rudarenju kripto valuta kao i o namenski razvijenom hardveru za te namene. Pominjali smo kompaniju TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) koja je jedan od vodećih proizvođača čipova specijalizovanih za rudarenje kripto valuta.

Foto: Pixabay.com

Zapravo su čipovi TSMC projektovani tako da imaju ugrađene hardverske module čija je osnovna namena izračunavanje kriptografskih funkcija. Pošto se izračunavanja vrše na hardverskom a ne na softverskom nivou, takva izračunavanja se odvijaju znatno brže. Specijalizovani moduli se često u žargonu nazivaju i HPC (High Performance Computing) pri čemu oni obuhvataju znatno širi spektar proizvoda.

Sasvim je očigledno da prihodi kompanije TSMC zavise od interesovanja tržišta za rudarenjem kripto valuta.

Foto: Coindesk

Nakon objavljivanja finansijskih rezultata za proteklu godinu, postalo je jasno da je došlo do pada prihoda kompanije, što ukazuje na smanjeno interesovanje za rudarenjem. Rukovođena prethodnim trendovima a zatim naglim padom potražnje, kompanija se našla u situaciju da raspolaže velikim zalihama HPC čipova.

Prema urađenim sveobuhvatnim analizama, menadžment kompanije očekuje drastičan pad prihoda od HPC modula u ovoj godini, i to na dvocifrenom nivou izraženom u procentima. Zbog nestabilnosti tržišta veoma je teško izneti tačne prognoze, ali iz samih naznaka značajnog pada prodaje moguće je mnogo toga zaključiti.

Pomenimo na ovom mestu kompaniju Bitmain Technologies Ltd iz Pekinga koja se bavi projektovanjem ASIC (Application Specific Integrated Circuit) čipova za Bitcoin. Ukoliko imamo u vidu i činjenicu da je kompanija Bitmain najveći kupac HPC čipova, i da u svojoj ponudi gotovo 60% čine TSMC hardverske komponente, pad interesovanja za rudarenjem postaje još očigledniji.

Foto: Pixabay.com

Da bismo stekli predstavu o kolikim iznosima se radi, pomenimo podatak da je prihod TSMC kompanije u poslednjem kvartalu 2018. godine iznosio 9,40 milijardi USD, dok se za prvi kvartal 2019. godine predviđaju prihodi oko 7,40 milijardi USD. Iako se, posmatrajući u procentima, predviđa veliki pad, u apsolutnim iznosima se ipak radi o velikim količinama novca.

I dalje se veliki novac ulaže u hardver za manipulaciju kripto valutama.

Da li se radi o trenutnoj krizi kripto valuta i tehnologije koja je podržava ili je reč o najavi dubljih promena, saznaćemo u bliskoj budućnosti. Kakva god bila sudbina trenutno aktuelnih kripto valuta, razvoj novih koncepata i nova tehnološka rešenja iz oblasti mikroelektronike će ostaviti značajan trag na razvoj finansijskog tržišta a i na razvoj tehnologije uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA