"Zuki" se vrti na sve strane, čim mu priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona: Učenici osmislili kako da uštede energiju (VIDEO)

Srednjoškolci su pristupili izazovnom projektu i unapredili snabdevanje energijom uz pomoć svetlosti

  • 3

Projekat "Zuki", unapređeni solarni panel, ponos je učenika Srednje škole za informacione tehologije ITHS, koji su ga sproveli u delo. Prethodnih nedelja znatiželjno i uz zabavu prionuli su na posao i poboljšali rad već postojećih štediša energije.

U učionici ravna ploča deluje prikačena na skalameriju i prikovana licem ka plafonu. Miruje, ali samo dok joj đaci ne priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona kada kreće da se vrti i prati svaki pokret.

Gase blic na telefonu, a potom se "lice" vraća ka prvobitno upaljenom svetlu u prostoriji.

- Tačno prati najjači izvor svetlosti u blizini, ne greši - objašnjavaju nam tvorci robotizovanog suncokreta.

Obično se slični projekti prepuštaju studentima, međutim, ovog puta i srednjoškolci su pokazali šta sve mogu. Trećaci i četvrtaci kao iskusniji bavili su se ovim projektom, koji u odnosu na panele koje uobičajeno gledamo štedi 25 odsto energije više doprinoseći očuvanju životne sredine i mogli bi da se koriste i na velikim farmama.

U saradnji sa ETŠ "Nikola Tesla" i drugim učenicima svoje škole, "Zukiju" su Luka Karadžuleski, Andrej Nikolov, Nemanja Mosurovuć, Simo Skoko, Petar Nedeljković i Andrej Tesevski  "udahnuli život", pod nadzorom profesorke Andrijane Vasić.

Posebno za ovu priliku naučili su da rade i u programu "Pajton", a za samo nekoliko nedelja projekat je završen uz sjajnu saradnju i nadovezivanje znanja.

Kako konačno izgleda srednjoškolski naučni projekat i zašto im je bilo toliko zadovoljstvo da rade na njemu, pogledajte u videu na početku teksta.

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. februar 2019 | 19:20

    Verujem u nasu mladost naucnu, treba im dati podstrek za vise napredovanja i znanja

  • Nenad

    7. februar 2019 | 20:25

    Bravo! Samo napred!

  • Goran

    8. februar 2019 | 07:43

    Bravo za profesorku i ceo skolski tim sto na najbolji moguci nacin, jos u skolskoj klupi, usmeravaju omladinu da stvaraju orginalne i korisne za buducnost projekte!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA