≫ 

Da li će svi Samsungovi telefoni narednih generacija biti prilagođeni kripto valutama?

Kakav je odgovor Samsunga na digitalne valute?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako bi mogao da izgleda Samsungov odgovor na digitalne valute.

U Koreji se pojavila vesta da će sledeća generacija Samsungovih mobilnih telefona, Galaxy S10, imati ugrađene module za plaćanje, uključujući i plaćanje kripto valutama.

U jednom od prethodnih nastavaka, pisali smo o blockchain telefonima, ali je po svemu sudeći, Samsung napravio sledeći tehnološki iskorak.

Ne samo da će u nove telefone biti ugrađeni hardverski kripto moduli, već će biti implementirani i novčanici koji će moći da skladište kako FIAT tako i kripto valute. Podsetimo se da je Samsung razvio svoj sistem za plaćanje - Samsung Pay, aplikaciju koja se može skinuti sa Google Play platforme.

Foto: Pixabay.com

Samsing Pay u Koreji koristi oko deset miliona korisnika. Jedna od novina koji je Samsung Pay uveo je mogućnost telefona da simulira magnetu traku sa kartice. Samsung je kreirao MST (Magnetic Secure Transmission) tehnologiju koja je znatno bezbednija od plaćanja karticom sa magnetnom trakom.

Na taj način se vrši plaćanje na POS (Point Of Sale) terminalu potpuno identično kao da smo provukli karticu sa magnetnom trakom kroz POS. Inače je uobičajena NFC (Near Field Communucation) tehnologija, ili kako se u Srbiji popularnije naziva: beskontaktna kartica. Uzmimo kao primer Apple koji je svojim iPhone telefonima, dao mogućnost da se koriste kao beskontaktne kartice.

Koraci koje Samsung preduzima je integrisanje sistema kripto novčanika u svoju aplikaciju za plaćanje. To podrazumeva i razvoj specifičnih hardverskih modula koji će, po svemu sudeći, postati standardni deo mobilnih telefona budućih generacija. Ova činjenica, na neki način, nagoveštava dalji razvoj kripto valuta, inače kompanija kao što je Samsung ne bi trošila svoje resurse na opcije koje nemaju perspektivu. Samsung namerava da, najpre u samoj Koreji, a zatim i šire omogući brzu i laku upotrebe kripto valuta.

Foto: Pixabay.com

Kao jednu od inovativnih tehnologija, Samsung namerava da primeni TEE (Trusted Execution Environment), okruženje koje efikasno štiti kripto novčanike hardverskim komponentama ugrađenim u sam telefon. U zaštićenom hardverskom delu se čuvaju kriptografski ključevi kao i drugi osetljivi parametri koji služe za pristup kripto valutama, a koji su veoma otporni na hakerske napade.

U osnovi se radi o kombinaciji hardverskog i softverskog kripto novčanika koji daje najbolje rezultate. Ukoliko bi se kriptografski ključevi skladištili na drugi način, bili bi relativno lako dostupni hakerima, dok se primenom TEE tehnologije zlonamernim softverima onemogućeno da dođu do osetljivih parametara.

Nova tehnologija je namenjena pre svega mlađim osobama ili tzv. Milenijalcima (Milenials) koji su rođeni u 21. veku i za koje su online plaćanja jedini prihvatljiv oblik plaćanja. Oni nikada nisu stajali u redovima da bi nešto platili ili podigli novac, niti maju želju i potrebu da to rade. Budućnost pripada njima, oni diktiraju tržišne zahteve i moramo im se prilagoditi ukoliko želimo da opstanemo ne tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA