Decentralizacija platformi za trgovanje kripto valutama

Korak ka bezbednosti na kripto berzama

  • 1

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva šta donosi decentralizacija platformi za trgovanje kripto valutama

Iako je blockchain po svojoj prirodi decentralizovan, platforme na kojima se trguje kripto valutama vrše kontrolu i potvrđivanje transakcija u centralizovanom sistemu.

Do sada se centralizovani sistem pokazao kao najefikasniji u procesu verifikacije transakcija.

Foto: Coindesk

Bez platformi za trgovanje nije moguće vršiti trgovanje kripto valutama iako se pri tome narušava ideja o decentralizaciji bitcoina i drugih virtuelnih valuta. Na taj način se čitav sistem našao u situaciji da bi mogao biti kompromitovan u okviru platforme za trgovanje i da se bezbednosti sistema zasniva na poverenju u samu platformu.

U cilju rešavanja opisanog problema razmišljanja su išla u smeru decentralizacije samih platformi - DEX (Decentralized EXchange). Sa druge strane bi se zadržala kontrola nad transakcijama kako se njihova verodostojnost ne bi dovodila u sumnju. Vršeni su mnogi pokušaji da se zamišljeno sprovede u delo sa manje ili više uspeha.

Sa jedne strane se štitila koncepcija decentralizacije dok se sa druge strane insistiralo na centralizovanoj kontroli.

Foto: Pixabay.com

Najnoviji napor na decentralizaciji platforme je učinila firma Binance koja je uložila velike napore da pomiri suprotstavljene koncepte. Iako su uloženi znatni napori i sredstava da se kreira i implementira koncept koji će omogućiti decentralizovanu koncepciju verifikacije ne možemo biti potpuno sigurni da će rešenje funkcionisati dok se ne testira u uslovima koji su što bliži realnim.

Iz tih razloga je firma Binance pokrenula sveobuhvatno testiranje platforme u realnim uslovima. Svi zainteresovani koji bi želeli da učestvuju u testiranju se mogu prijaviti putem sajta platforme www.binance.com pri čemu će dobiti po 200 besplatnih tokena kojima će učestvovati u testiranju platforme. Tokeni koji se besplatno dele su zapravo virtuelna valuta same platforme a to je BNB (Binance Coin) u ukupnoj vrednosti od 100.000 USD.

Nakon završetka testiranja testni tokeni će biti resetovani i započeće pravo trgovanje. Učesnicima u testiranju ovo je mogućnost sticanja prakse u trgovini kripto valutama bez ikakvih rizika da će bilo šta izgubiti, doduše neće moći ništa ni da zarade. Predviđeno je da svaki račun može registrovati do 20 Binance Chain adresa od kojih će na svaku adresu dobit po 200 BNB.

Foto: Pixabay.com

Kako bi se privuklo što više učesnika u testiranju organizovanu su i takmičenja uz obezbeđene nagrade. Prvo takmičenje ima za cilj da pokaže da li će se primenom novog koncepta održati uobičajena nestabilnost cena koja ukazuje na činjenicu da se trgovanje vrši prema tržišnim zakonima i da se ne vrši veštačko upravljanje cenama.

Ukoliko učenici primete bilo kakvu zakonitost u promeni cena to bi značilo da sam sistem kreira algoritme koji diktiraju cene i na taj način se ometa slobodna trgovina. Za učesnike koji pronađu pomenute zakonitosti, predviđene su tri nagrade u vrednosti od 1.000 do 3.000 BNB. Trenutna vrednost 1 BNB je nešto preko 12 USD. Drugo takmičenje se sastoji u ostvarenju najvišeg profita u toku testnog trgovanja. Za učesnike koji trgovinom na platformi ostvare najveći profit predviđeno je 20 nagrada u vrednosti od 50 do 1.000 BNB.

Ideja je veoma zanimljiva i njenim realizovanjem se pronalaze novi načini funkcionisanja digitalnih berzi tako što se povezuju dve konceptualno različite tehnologije kao što su blockcahin i berzansko trgovanje. Da li će se ideje uspešno ostvariti, saznaćemo uskoro. U svakom slučaju posledice će se osetiti i na berzama koje trguju FIAT valutama ali i drugim dobrima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA