≫ 

Evo kako da najlakše koristite "srpska" slova na vašem Android telefonu

Dajemo vam najlakši način da koristite srpsku tastaturu na vašem Android telefonu

  • 5

Za razliku od engleskog alfabeta, latinično pismo sa naših prostora sadrži i slova sa „kukicama“ koja se stručno nazivaju dijakritički karakteri ili, kako to narod voli da kaže, srpska slova. Pored latiničnog pisma sa dijakritičkim karakterima, u Srbiji se koristi i ćirilično pismo.

Iako pravopisne (a neretko i zakonske) norme nalažu upotrebu dijakritičkih karaktera ili pisanje ćirilicom, kada je reč o pisanom izražavanju u elektronskoj formi – ovo pravilo se često ne poštuje. Najčešći razlog je neadekvatno podešena tastatura na našem mobilnom uređaju.

Međutim, u određenim situacijama, korišćenje srpske ćirilice ili dijakritičkih karaktera iz abecede je obavezno ili neizbežno. Primera radi, zamislite da registarske tablice vašeg automobila sadrže slovo „Ž“ i da parkiranje želite da platite SMS porukom... Ili, da putem telefona morate da odgovorite na vrlo važan email, na koji bi bilo neprimereno odgovoriti bez poštovanja pravopisnih normi. Na kraju krajeva, postoje i situacije kada jednostavno želite da poštujete takozvani „internet bonton“ koji podrazumeva pravilno pisanje, kako bi vas ostali učesnici diskusije ozbiljnije shvatili i više cenili.

Foto: Promo

Jezik na kojem pišemo se u digitalnom svetu naziva „ulazni jezik“. Drugim rečima, da bismo imali mogućnost pisanja tzv. srpskih slova, bilo latiničnih ili ćiriličnih, nužno je da na svom uređaju ispravno podesimo ulazne jezike, jer oni su nezavisni u odnosu na jezik na kojem se prikazuje meni uređaja (najčešće engleski).

Podešavanje ulaznih jezika na telefonima sa Android operativnim sistemom obavlja se zaista lako, uz uslov da softverska tastatura instalirana na vašem telefonu sadrži i srpski jezik. Dakle, nije nužno da telefon na svojoj listi raspoloživih jezika nudi i srpski, već da tastatura ima mogućnost postavljanja srpskog jezika kao ulaznog.

S obzirom na to da je kod Android telefona tastatura softverskog tipa, tj. klasična aplikacija, neće vam biti teško da srpski postavite kao ulazni jezik, čak i ako on nije podržan od strane fabrički instalirane tastature. Dovoljno je da sa Google Play prodavnice preuzmete drugu aplikaciju, odnosno drugu tastaturu, onu koja ima ugrađenu podršku za naš jezik.

Postoji veliki broj tastatura koje možete preuzeti sa Google Play prodavnice, a koje podržavaju i srpski kao ulazni jezik, a mi prednost dajemo oficijalnoj Google tastaturi koja nosi naziv Gboard. Kao i većina aplikacija koje potpisuje Google, i Gboard tastatura je besplatna.

Foto: Milena Đorđević

U tekstu koji sledi pokazaćemo vam kako da postavite srpski kao ulazni jezik na Gboard tastaturi. Ukoliko Gboard tastatura nije instalirana na vašem telefonu, možete je odmah preuzeti.

Ovo je pravi trenutak da naglasimo da svi noviji telefoni domaće robne marke TESLA dolaze sa fabrički instaliranom Gboard tastaturom, što je detalj zaista vredan pohvale. Dakle, ukoliko ste vlasnik TESLA Smartphone 9.2Smartphone 9.1 Lite, Smartphone 6.4 Lite ili Smartphone 3.4 uređaja, ne morate da preuzimate i instalirate fantastičnu Gboard tastaturu jer je ona već tu – pod vašim prstima – i samo je potrebno da je pravilno konfigurišete.

TESLA Smartphone 9.2 je vrlo popularan telefon na domaćem tržištu, a s obzirom na to da dolazi sa fabrički instaliranom Gboard tastaturom, odlučili smo da na njemu pokažemo kako se srpski postavlja kao ulazni jezik. Na drugim telefonima se ovaj proces može neznatno razlikovati, ali smo sigurni da ćete se lako snaći. Najvažnije je da prvo preuzmete Gboard tastaturu i da je aktivirate, kako postala dostupna opcijama koje ćemo u nastavku prikazati.

Za početak, uđite u glavni meni i odaberite „Settings“ (Podešavanja), a nakon toga tapnite na stavku „More settings“ (Još podešavanja).

Foto: Telegraf

Sada odaberite funkciju „Language & Input“ (Jezik i unos), a zatim kliknite na stavku „Virtual keyboard“ (Virtualna tastatura), kao što je prikazano na slikama koje slede.

Foto: Telegraf

Sada su na ekranu vašeg uređaja izlistane sve softverske tastature kojima telefon raspolaže. S obzirom na to da TESLA Smartphone 9.2 dolazi sa preinstaliranom Gboard tastaturom koju rado koristimo i nemamo potrebu za drugom, ona je istovremeno i jedina tastatura kojom je telefon iz našeg primera opremljen. Dakle, sa liste raspoloživih tastatura odaberite Gboard, a zatim tapnite na funkciju „Languages“ (Jezici).

Foto: Telegraf

Skoro da ste završili. Kliknite na dugme „Add keyboard“ (Dodaj tastaturu), a zatim u dugačkoj listi podržanih jezika pronađite „Serbian“ (Srpski). Radi lakšeg pronalaženja, jezici su poređani po abecednom redosledu. Tapnite na „Serbian (Cyrillic)“ ili „Serbian (Latin)“, u zavisnosti od toga da li želite da aktivirate ćirilično ili latinično pismo, deaktivirajte stavku „Multilingual typing“ (Kucanje na više jezika) i potom sve potvrdite klikom na „Done“ (Gotovo).

Foto: Telegraf

Ukoliko želite da aktivirate oba pisma, potrebno je da upravo opisani korak ponovite dva puta, i nakon što odaberete latinično, to isto uradite i sa ćiriličnim pismom.

Sada bi lista aktivnih ulaznih jezika trebalo da izgleda kao na slici ispod, i trebalo bi da sadrži srpsku latinicu odnosno ćirilicu ili oba pisma, u zavisnosti od toga šta ste u prethodnom koraku izabrali.

Foto: Telegraf

I to je to! Sada je vreme da pokrenete bilo koju aplikaciju u kojoj je moguće kucanje teksta i da na ekranu svog Android telefona konačno ugledate srpska slova. Dakle, pokrenite bilo koju aplikaciju (SMS, Google Chrome, Gmail…) i kliknite u bilo koje polje koje zahteva unos teksta. Kada se na ekranu pojavi tastatura, zadržite prst na tasteru za unos razmaka (Space) i na ekranu će se pojaviti mali meni koji vam omogućava da izaberete ulazni jezik. Odaberite srpsku ćirilicu ili srpsku latinicu i pišite sa uživanjem.

Foto: Telegraf

(Telegraf.rs/Bojan Milojković/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA