≫ 

Kako će blockchain tehnologija uticati na međunarodnu trgovinu?

Nove primene pokazuju zrelost blockchaina

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako će blockchain tehnologija uticati na međunarodnu trgovinu?.

Međunarodna trgovinska komora – ICC (International Chamber of Commerce) sa sedištem u Parizu okuplja oko 45 miliona privrednih organizacija iz preko 130 zemalja širom sveta.

Neke od članica organizacije su vodeće multinacionalne kompanije kao što su: Amazon, Coca Cola, Fedex, McDonald's, PayPal i druge.

Očigledno je da se radi o ogromnom trgovinskom potencijalu koji kroz ICC mrežu ostvaruje međusobne kontakte i sklapa poslove. Informatička mreža koja omogućava razmenu podataka između kompanija kao i uočavanje najbolje mogućnosti za saradnju je veoma kompleksna.

Podaci se, za sada nalaze u struktuiranim bazama podataka koji u velikoj meri zadovoljavaju zahteve klijenata. Razvoj poslovanja uspostavlja sve složenije međusobne odnose između kompanija i nije redak slučaj da više kompanija učestvuje na istom projektu. Na taj način i međusobne relacije postaju sve složenije.

Foto: Coindesk

Zbog sve složenijih relacija a u cilju povećanja efikasnosti sistema ICC se odlučio na uvođenje blockchain tehnologije. Ako se ima u vidu da ICC postoji čitavih sto godina i da se radi o tradicionalno orijentisanoj organizaciji, vest o uvođenju inovativne tehnologije je tim značajnija.

Pomenuta činjenica govori o tome koliko je blockchain tehnologija napredovala i koliko poverenje je stekla kada joj se mogu poveriti ozbiljni poslovni i finansijski poduhvati.

Radi ostvarivanja ovog poduhvata ICC se povezao sa singapurskom blockchain startup kompanijom Perlin. Novi sistem koji je zasnovan na blockchain, Perlin će ponuditi najpre besplatno kako bi se izvršio POC (Proof Of Concept) i kako bi se dokazalo da sistem funkcioniše u realnim uslovima.

Sistem je projektovan skalabino tako da se može koristiti u različitom obimu već u zavisnosti od faze u kojoj će se razvoj sistema nalaziti u posmatranom trenutku. Pored povećanja efikasnosti postojećeg sistema biće omogućeno i dalje povezivanje sa novim članicama organizacije. Generalno, mreži će moći da pristupi bilo koja kompanija na svetu iz bilo koje industrijske grane. Ukoliko se projekat bude razvijao po planu, vrlo je verovatno da će sistem prerasti u globalnu mrežu.

Foto: Pixabay.com

Upotrebom blockchain tehnologije sistem neće biti samo efikasniji već pre svega pouzdaniji. Kao što smo pisali u prethodnim nastavcima, distribuirana glavna knjiga koju blockchain podržava, omogućava da svaki učesnik u razmeni podataka poseduje svoju kopiju ne samo trenutnih poruka nego i kompletnog istorijata.

Na taj način neće biti moguće bilo kakvo falsifikovanje ili izmena prethodno postignutih dogovora, pošto će sistem lako notirati grešku i odbaciti netačan podatak. Heš vrednost će garantovati autentičnost i neporecivost postignutih dogovora, bez mogućnosti da neko zlonameran preuzme poslovni proces.

Primena blockchain tehnologije se sve više širi i to na osetljive sistema koji zahtevaju visok nivo pouzdanosti. Očigledno je da je blockchain dostigao fazu zrelosti kada mu se „može verovati“. Kako će teći dalji razvoj, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA